Matei Corvin in cusca

Locul in care porumbeii ne incanta cu mersul lor gales… locul unde intalnim priviri indragostite, si unde cu totii ratacim de relaxare asteptand vreun prieten sau o prietena cu care urmeaza sa mergem la o cafea… zace acum pe post de inchisoare pentru una din cele mai frumoase statui ale Clujului.

Situata langa biserica Sf. Mihail, opera sculptorului Janos Fadrusz, dezvelita în 1902, asteapta acum sa fie restaurata in intregime pe banii guvernului ungar. (Romania va restaura un monument similar, în Ungaria). Consider ca nu am avea nevoie de ajutor pentru a ne restaura statuile, chiar daca au o importanta in istoria Ungariei. Am putea la fel de bine sa nu restauram noi la altii, ci sa ne vedem de ale noastre, si ei de ale lor. Mi se pare absurda suma de 1.6 milioane de lei pentru o restaurare.

De asemenea, ar fi logic ca placa cu textul marelui Nicolae Iorga de pe soclul statuii să ramana in continuare pentru a aduce aminte că Matei Corvin a fost primul „rege roman al Ungariei care a fost infrant de poporul sau” la Baia, de Stefan cel Mare in 14-15 decembrie 1467, cand regele Ungariei sufera o grea infrangere si ranit grav se retrage peste Carpati.

Statuia e din bronz, si e adusa din Budapesta pe sine de tramvai, alaturi de alte 4 personalitati reprezentandu-i (de la stanga la dreapta) pe: Pavel Chinezu, Blasiu Magyar, Stefan Szapolyai, Stefan Bathory, acestia fiind generalii sai.

E pur si simplu abandonata acolo… in nepasarea trecatorilor… care deja s-au obisnuit cu ea asa… de la finele anului trecut. Prea mult timp care trece, si trece degeaba. Mai avem si tupeul sa ne credem la acelasi nivel cu restul europenilor… Dureros ce se poate petrece in aceasta tara dragalasa…

~ de Aleeda pe decembrie 15, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: