Femei celebre

Sybilla Masters este prima inventatoare din istoria scrisa a Americii. Cele doua brevete ale femeii, legate de ingrijirea culturilor de porumb indian si prelucrarea frunzelor de porumb, au fost insa trecute pe numele sotului sau Thomas, din cauza legilor de la momentul respectiv.

Martha Knight a inventat o masinarie care producea pungi de hartie cu fundul plat. Acest brevet i-a adus si primul castig de cauza intr-un proces intentat impotriva unui barbat, pe motiv ca i-a furat inventia. In apararea sa, barbatul a motivat ca o femeie nu ar fi putut gandi o masinarie atat de complexa, insa Knight a reusit sa demonstreze ca schitele ii apartineau ei. Femeia a mai inventat o serie de masinarii si unelte.

Sarah E. Goode a fost prima sclava de origine afro-americana care a obtinut un brevet in Statele Unite. Ea a inventat patul-birou.

Josephine Garis Cochran, din Shelbyville, Illinois (America) a inventat prima masina automata de spalat vasele. Inventia sa a fost expusa la Targul International din Chicago, in 1893, dupa care femeia a devenit asociata a companiei KitchenAid.

Mary Anderson a inventat stergatoarele pentru parbriz, pe care le-a brevetat in 1905. Zece ani mai tarziu, stergatoarele intrau in echipamentul standard al autovehiculelor.

Mary Phelps Jacob a inventat sutienul modern. Facut din doua batiste de matase si o panglica, sutienul sau a devenit atat de popular, incat dupa ce l-a brevetat, a vandut inventia companiei Warner Corset.

Actrita Hedy Lamarr, impreuna cu George Anthiel, au inventat un „Sistem Secret de Comunicatie” pentru a ajuta in lupta contra nazistilor, din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Marion Donovan a inventat scutecul de unica folosinta. In prima faza a incercat sa vanda inventia unor fabrici, insa acestea nu au fost interesate, asa ca a pornit propria afacere, pentru ca in 1951 sa o vanda companiei Keko, pentru un milion de dolari.

Matematiciana si amiral in Marina Militara Americana, Grace Murray Hopper a fost una dintre cele mai importante femei din istoria computerelor, cunoscuta si pentru inventarea limbajului informatic COBOL (Common Business-Oriented Language).

Chimista Stephanie Louise Kwolek a iventat Kevlarul, o fibra de polimer folosita astazi in productia de veste anti-glont, casti de protectie, rachete de tenis, etc.

In 1983, Barbara McClintock a primit premiul Nobel pentru descoperirea mobilitatii elementelor genetice. Barbara a fost prima persoana din lume care a demonstrat interactiunea incrucisata a cromozomilor de acelasi fel in timpul meiozei.

La 16 iunie 1963, cosmonautul sovietic Valentina Tereshkova devine prima femeie care a calatorit in spatiu, la bordul navetei Vostok 6.

(va urma) 😀

~ de Aleeda pe iulie 14, 2009.

2 răspunsuri to “Femei celebre”

  1. Cum se face ca inafar de ultima toate sunt americane? Femei celebre sunt destule si in europa, poate chiar mai multe.

  2. 😀 Se prea poate sa o fi facut intentionat. Dar momentan nu imi aduc aminte de altele. Da-mi tu cateva idei de personaje feminine..ca nu imi strica 😉

Lasă un comentariu