Pro si contra Rosia Montana

Bună dimineaţa. M-am trezit cu un gând foarte pasionat de a scrie despre Roşia Montană. Ce urmează să citiţi nu este nici prea prea, nici foarte foarte. Nu afirm ca am dreptate, nici ca gresesc, sunt doar ceva mai informata… prin urmare, pot gresi si eu. Să începem cu începutul.
Ca studentă mi-am ales subiect de licenţă Roşia Montană. M-am gândit că va fi foarte interesant având în vedere că întotdeauna mi-a plăcut să aleg partea dreaptă a lucrurilor şi să lupt pentru dreptate dacă se poate. Am citit o tonă de
ziare, am fost la Roşia, am vorbit cu oameni şi pro şi contra, am cunoscut oameni care lucrează acolo… etc.
Am şi eu nedumeririle mele, nu ştiu uneori ce să mai cred dar câteva lucruri mi-s clare: mult zgomot pentru nimic, bani şi interese, ipocrizie şi lipsa de activitate a populaţiei neştiutoare, şi o presă halucinant de dezinformată.

 Mi-au plăcut mereu protestele bine făcute, şi cu toţii, avem un sânge năvalnic în această ţară… suntem „cei mai patrioţi” de pe planetă. De câteva zile, observ o mare agitaţie, şi forfotă aiurită pe feisbuc şi messenger cu „Salvaţi Roşia Montană”. Daţi „share”, săriţi în sus, aduceţi-vă aminte că „ne fură aurul” şi pleacă cu el pe lună, că  „distrug patrimoniul” că au „alungat” oamenii… că în sus, şi că în jos.
Sincer, nimic din forfota de pe net nu va face nimic, puteţi da share că doar între voi le veţi vedea. Semnaţi petiţii? Nu sunt recunoscute, şi nu le verifică nimeni, am pus şi eu botul staţi liniştiţi.

Buei oameni buni, să mă scuzaţi de limbaj dar chiar v-aţi lăsat manipulaţi, într-un hal fără de hal de mass-media, de tot ce înseamnă ziare, televiziune, internet, cuvântul cianură, şi aur.

Goana după aur a existat din toate timpurile, şi nimeni în toate minţile nu se apucă de făcut un protest fără ca măcar să  ştie despre ce e vorba. Pun pariu că majoritatea nici nu ştiu unde se află pe hartă Roşia Montană, şi că nu ştiu nici măcar o aproximativă  istorie a locului, nemaipomenind că sunt oameni care nu ştiu să lupte pentru propriile drepturi de viaţă, se trezesc  deştepţi într-o dimineaţă că se baricadează într-o clădire în ruină care e de asemenea un monument (pentru care ar fi mai just să lupte că e în oraşul lor şi poate într-o zi le pică în cap), şi să facă gură mare când mai bine ar face o adunare publică de la care să colecteze fonduri şi să renoveze naibii clădirea aia, sau orice alt gest care să îi ajute cu adevărat  pe oamenii de la Roşia.

Mai cred de asemenea că mulţi nici nu au fost acolo, şi cei care au fost s-au dus să bea la Fânfest şi să facă mizerie mai multă decat pot să adune, în cea mai depravantă stare de ebrietate şi minţire a sinelui că lupţi pentru ceva îmbătându-te ca un porc/scroafă şi că dacă umblii cu pantaloni uzaţi şi eşti jegos eşti tare că „lupţi”. Şi eu beau, nu sunt o sfântă, îmi plac controversele şi ador Roşia dar după logica mea consider că banii pe care i-au băut respectivii, toata agitaţia de concerte şi alte cele ar fi putut aduna mai mulţi bani pentru a-i ajuta pe locuitori decât orice festival. Prin urmare, nu cred în majoritatea oamenilor care luptă pentru Roşia Montană, pentru că lor le place să se dea apărători, şi mari îndrăgostiţi de naturaleţea drăgălaşă a Roşiei… când oamenii nu au de lucru acolo, când casele se dărâmă, când proiectul stă pe loc, când preşedintelui nici că îi pasă, nici că dă doi bani pentru ceva…

 Nu bag pe toată lumea în aceaşi oală, poate că sunt printre voi care aţi fost, ştiţi şi vreţi. Dar la ce folos când nu e făcut cum trebuie? La ce i-a ajutat pe oamenii aceia că nişte gălăgioşi au bătut toba în centru, în faţa unei clădiri ca în epoca medievală şi că a venit poliţia şi i-a băgat în dube? Cu ce credeţi că îi ajută pe bieţii oameni de acolo? Cum poate să fie acesta un lucru care susţine Roşia Montană, şi neducerea la capăt a proiectului? Cum poate să vă facă pe voi să vă simţiţi mai bine că daţi un share? Unde e sentimentul de împlinire?

Nu vreau răspunsuri în genul:

1. „le arătăm că ne pasă, că îi susţinem” pentru că gălăgia nu a făcut niciodată linişte!
2. „poate veţi trezi vreunul care va face vreo minune” să fim serioşi, eroii apar doar în filme, iar în realitate cine încearcă acest lucru e condamnat frumuşel, sau găsesc „vreo fântană” să-l rezolve. Doar nu credeţi ca vreun bogătan al statului va da bani pentru ceva de acolo când poate sa îşi ia o maşina de ultim răcnet?
3. „Vrem, sperăm, facem, dacă va ştii mai multă lume va fi bine, nu se va extrage” propuneţi vreo rezolvare a situaţiei? Dacă nu RMGC,  atunci cine? Cineva tot trebuie să facă ceva pentru locul acela că e de râsul Europei deja… si de plânsul nostru. Aţi spune statul. Nu, statul nu are competenta nici sa faca un drum…d-apoi sa faca ceva serios.

4. „Dacă dăm share va ştii mai multă lume” Ce va ştii mai multă lume şi de unde aveţi certitudinea că e adevărat ce găsiţi pe internet-presă etc? De unde certitudinea că lumea va înţelege bine, să fim serioşi nu avem acelaşi IQ. De unde ştiţi că lumea va ştii adevărul? Aici nu merge cu „crede, şi nu cerceta”.

Ca să trecem la fapte concrete, eu am să adaug aici niste argumente pro şi contra RMGC. Vă las liberi să judecaţi după cum vreţi, eu nu sunt nici pro-pro şi nici contra-contra. Sunt undeva la mijloc.

A. Ce vrea RMGC?

 RMGC vorbeşte de dezvoltare durabilă, ceea ce în traducere ar veni ceva care să nu aibă repercurisiuni negative asupra viitorului şi influenţarea spre bine a ceea ce se vrea echilibrat. Bun. Termenul e cam impropriu… şi puţini ştiu despre ce e vorba cu adevărat.

Voi trece pe scurt ce şi cum vor să facă: ei au 5 puncte forte pe care le subliniază:

1. Industria minieră – exploatarea resurselor identificate la Roşia constând în aproximativ 214,9 milioane tone de minereu din care se pot produce 10.1 milioane uncii de aur şi 47,6 milioane uncii de argint.

2. Proiectul Roşia Montană – propune repornirea industriei miniere care va impune un impact măricel într-o regiune unde şomajul este de aproximativ 80%, peste 3000 de locuri de muncă, şi salariile medii de 5 ori mai mari decât salariul minim pe economie.

3. Stoparea poluării produsă de mineritul vechi – este unul din principalele angajamente ale proiectului adică reconstrucţia ecologică progresivă şi reabilitarea zonei în întregime prin replantarea cu vegetaţie.

4. Conservarea şi sublinierea valorii patrimoniului cultural-cică este cea mai mare investiţie din sectorul privat pentru conservarea patrimoniului din Europa asta însemnând că planul minei a fost re-proiectat pentru a conserva in-situ descoperirile importante:

-pe primul loc sunt galeriile romane care se degradează şi au nevoie de lucrări de consolidare, amenajare şi punere în valoare in scopuri turistice
-Zona protejată a centrul istoric Roşia Montană
-zona protejată Monumentul funerar Tău-Găuri     
-zona Carpeni    
-zona Piatra Corbului
-galeria Cătălina Monuleşti
-toate cele 41 de case monument istoric vor fi restaurate de RMGC

Mai adaug că statul român a declarat că nu deţine fonduri pentru cercetare/conservare arheologică în zonă.

5. Management şi acţionari – RMGC e deţinută de Gabriel Resources în proporţie de 80% şi Statul Român/Minvest Deva de 19.3% prin urmare o sumă de bani…drăgălaşă.

B. Ce e de pus la îndoială?

1. Dezvoltarea durabilă. De ce? Care e adevăratul scop al scoaterii aurului? Dacă vă gândiţi că din vânzarea aurului şi argintului ies 7.5 miliarde USD care se împart astfel:

-1.7 miliarde furnizorilor externi (habar nu am cine sunt ei)
-0,3 miliarde costuri financiare
-1.8 miliarde intră în bugetul de stat al României, plus 2.2 miliarde în economie privind furnizorii de bunuri şi servicii şi forţa de muncă => 4 miliarde în TOTAL
-1.9 miliarde iau RMGC din care Gabriel Resources ia 1.3 miliarde şi dividendele restul.

Faptul că statul deţine acţiuni mi se pare dubios, plus de asta legea mineritului e în interesul acţionarilor…

2. „Costurile  de închidere şi ecologizare a proiectului Roşia Montană sunt estimate la această dată la 135 milioane USD, conform estimărilor experţilor independenţi.”

De unde avem noi certitudinea că RMGC ÎŞI VA ŢINE PROMISIUNEA? De ce presa română nu poate să facă o argumentaţie justa? Nu trebuie decât să verifice şi să publice informaţiile pe înţelesul tuturor despre situaţiile anterioare ale activităţilor miniere conduse de Gabriel Resources. De lăudat ştim că s-au lăudat, dar să avem un caz la dispoziţie, ca prin comparaţie să mai eliminăm din elementul suspect.

3. Cu toată reclama negativă care i se face RMGC-ului eu nu îmi amintesc (recunosc nu mă prea uit la tembelizor e insuportabil) să fii văzut/citit vreodată cineva din jur sau să fi auzit măcar o publicitate pozitivă care să vină să combată toate scandalurile…

C. Ce crede lumea că vrea RMGC?

Lumea crede ca RMGC va distruge patrimoniul, va lua aurul, ca ne vor da şi nouă un pic din el…că va lăsa o masă deşertică în locul de unde se va scoate aurul, că va rămâne totul distrus, că nu va mai exista patrimoniu, de unde de fapt a pornit scandalul din dezinformare publica… etc.

Ca să nu mă pierd în prea multe detalii… mi-ar plăcea să se facă odată ceva şi să se temine serialul Roşia Montană, că deja mă duce cu gândul la „tânăr şi neliniştit”… şi ca sa nu mă mai lungesc, consider că cei care au umblat cu ştampile pentru Roşia Montană şi au ştampilat tot Clujul nu au făcut altceva decât să strice faţada clădirilor şi să facă o comedie proastă, Nu mi s-a părut cu nimic mai onorabil scopul, fiind pe aceaşi lungime de undă cu acei care au scris comica frază:  „Udrea, jos chiloţii” pe strada Napoca… :)))

Aşadar, vă mulţumesc că aţi făcut efortul să citiţi lungul şi drăgălaşul meu articol semi-agresivo-ironic şi întrebător. O ZI BUNĂ TUTUROR ŞI SPRE MAI BINE 😉

SAME, Twin Robin  

p.s. aştept comentarii

~ de Aleeda pe noiembrie 9, 2011.

28 răspunsuri to “Pro si contra Rosia Montana”

  1. Unde e presa de investigatie din Romania? Au trecut toti la Ziua de Cluj si se intereseaza numai de scandaluri sexuale? Nu ar fi mai important sa investigheze ceva de interes national cum e RM? Acestea sunt intrebarile retorice care mi le pun ori de cate ori citesc un ziar….Iar acest lucru imi confirma inexistenta presei libere romanesti.
    Din cauza dezinformarii masive prin intermediul mass media, am devenit un om care isi formeaza propriile opinii prin sintetizarea informatiilor existente din alte surse.
    Parerea mea este ca RMGC nu a facut decat lucruri bune pana acum. Exploatarea nu a inceput dar RMGC a inceput sa investeasca, fara nicio garantie ca isi va scoate banii, si asta de ani buni. Mai mult, nimeni nu a fost obligat sa plece din sat, li s-a oferit o alternativa si au adoptat-o, majoritatea.
    In plus de asta, am citit intr-un articol pe hotnews cum ca cianura este cel mai des intalnita in exloatarea minereurilor de acest gen. Problema e ca eu nu cunosc partea tehnica a lucrurilor si daca nu esti in domeniu nu ai cum sa te pronunti si sa judeci (ceea ce fac multi dintre opozantii RMGC).
    Mi se pare absolut penibil modul in care s-au facut campaniile „Salvati Rosia Montana”. Intr-un fel inteleg ca acesti oameni sunt niste frustrati care daca fac scandal se simt importanti dar nu inteleg de ce se transforma totul intr-un circ. Daca aceasta asociatie ar fi fost una adevarata, cu argumente adevarate, ar fi strans fonduri si ar fi dat in judecata RMGC. Dar nu a facut-o, din cate cunosc eu, si nici nu o va face pentru ca nu au bazele pentru a construi un caz.
    In fine, astept sa inceapa exploatarea, cred ca in momentrul de fata romaniei nu i-ar strica cativa bani in plus si cateva locuri de munca…NU?

    • Pai daca RMGC e sponsor la Ziua ce sa mai asteptam de la ei..nimic sunt cancan-ul Clujului acum. Nu mai prezinta nici o stiri contra…protestul de la TVR de ieri nici nu l-au amintit. Sunt penali!

    • Tehnic vorbin nimeni nu m foloseste cianura, SUA< CANADA< ARGENTINA< AUSTRALIA< NOUA ZEELANDA SI ALTE TARI AVANSATE AU RENUNTAT LA ASA CEVA. Deci aduc rebuturile la noi!
      Cat despre fonduri sunt dar nu cred ca te poti bate cu miliardele de $ pe care le au hotii si criminalii de la RMGC..e o lupta cu morile de vant..doar forta umana poate opri acest dezastru in Transilvania. Ar distruga unica oaza din Romania pentru care suntem recunoscuti si apreciati. Astfel ar distruge Romania de tot, nu ca acum ar mai avea mult de trait dar macar e la terapie intensiva..sanse m exista:D
      Sa auzim numai de bine.
      SALVATI ROSIA MONTANA!

  2. 1. Adevarata miza nu e aurul sau arginul, miza e URANIUL!
    2. Somajul doar o scuza sa demareze lucrarile, cianura o sa fie interzisa in toata europa si ei vor sa demareze inainte ca aceasta directiva sa fie data!
    3-4. Se pot face cu bani europeni fara sprijinul RMGC deoarece sunt fonduri pentru asa ceva doar sa fie cine sa le dea un imbold si sa fie sprijinite.
    5. Da romanii sunt actionari dar si fraieri adica ei exploateaza si ei dau 80% din aur la altii unde e businessul? Ori cineva e prost ori altii sunt smecheri..
    De ce e dubios, statul e dubios de felul lui:D

    Sunt cazurile din Africa si Turcia unde u fost omorati oamenii si planurile de dupa exploatare nu s-au realizat..nu cred ca mai e nevoie de nici o explicatie.

    Nu cred ca demersul din ultimele zile este inutil. De ce?
    Pai iti dau mai multe argumente:
    -sunt multe persoane care nu stiu cu ce se mananca aceasta Rosie montana
    -altii cred ca RMGC plateste unii sa faca scandal sa aiba asa publicitate gratuita, ceea ce e fals
    -trebuie sa mearga lumea in acea zona..deci dezvoltarea infrastructurii si agroturismului ar fi cea mai buna solutie. Eu am propus la bucuresti aceasta optiune dar unde nu-i cap vai de picioare.
    La Salina din Turda s-a facut profit peste 1 mil euro dupa modernizare si cu putin bum mediatic. Iti dai seama ce ar fi la Rosia si in zona sa poata vedea lumea filoane de aur, langa un Dracula parc, plus sa se puna in valoare si partea istorica a locurilor..
    Istorie-Reenactment-Agroturism-Dracula Park si tot aurul de acolo nu aduce atata profit cat aduc turistii.
    Sunt grupuri in SUA care invata „limba vampirilor” din transilvania…deci iti dai seama ca ar da o gramada de bani sa vina in Transilvania pt ceva m excitant..
    Sunt anti RMGC ca sunt neseriosi, criminali si nu vreau sa ajunga cianura in Cluj..
    Vezi cazul din Ungaria in care doar o parte mica de cianura a ajuns in ape..si ce dezastru a provocat..dar daca s-ar folosi pe scara larga ani buni..

    SALVATI ROSIA MONTANA sau Revolutie in TRANSILVANIA!

    Scuze dc am f si eu ironic-agresiv:P
    O seara frumoasa, ALida

  3. Chiar zilele astea emisiunea „In premiera” a fost premiata pentru un reportaj facut la Turda, in zona fostului combinat chimic, de unde mercurul curge din pamant ca apa… si unii il papa pe paine pentru „imunizare”. Indiferent ca vine sau nu rmgc-ul, mai mult rau decat exista in momentul asta in romanica, ei nu cred ca pot face. Porblemele reale sunt cele financiare, nu cele de mediu, ca prea s-a internationalizat povestea asta ca sa se poata intampla un dezastru ecologic asemanator cu cel de la Baia-Mare de acum cativa ani, cand Somesul, Tisa si Dunarea au fost profund afectate. Concluzia – mult zgomot pentru „putin”, putin mai bine sau mai rau, deinpde de cum privesti lucrurile. Important ar fi sa se intample ceva, orice, decat sa raman lucrurile la fel ca acum…

  4. […] 1. Dezvoltarea durabilă. De ce? Care e adevăratul scop al scoaterii aurului? Dacă vă gândiţi că din vânzarea aurului şi argintului ies 7.5 miliarde USD care se împart astfel: Pro si contra Rosia Montana « […]

  5. Furi curent cucoana,leaga-te cu aia de la rmgc de o craca,da vezi sa fie in centrul Rosiei.Pune botu in continuare la vrajeala celor de la rmgc si mai posteaza cite ceva pro cianuri si alte alea.Da un singur exemplu de exploatare miniera deschisa de investitorii de la rmgc,unde sa ridicat nivelul de viata si trai a comunitatilor locale si eu imi scot palaria in fata matale.Studiaza mai bine cine sint cei care se numesc investitori in proiectul minier rosia montana si mai stam de vorba.
    S-auzim de bine!

  6. cucoana,furi curent.leaga-te de o craca cu rmgc in mijlocul Rosiei si mai stam de vorba.despre ce dezvoltare vorbesti?despre asa ceva?Profit pe spinarea oamenilor

    Obligati sa traiasca in ape poluate si intr-un aer otravit, cu frecvente alunecari de teren si deversarea cianurilor in mare, din cauza dinamitarii, fara posibilitatea de a-si mai oferi nici macar o masa pe zi, locuitorii acestor zone au obtinut in final sprijinul… moral al statului filipinez, care s-ar putea interpune ca parte civila in procesele impotriva companiilor respective. In ciuda amenzilor, situatia localnicilor nu s-a imbunatatit insa, locurile de munca promise initial nu s-au creat niciodata, exploatarea salbatica continua, circulatia locuitorilor este impiedicata de vigilente patrule armate. „Un astfel de destin si-or dori si motii nostri sau cei care or fi tentati sa le treaca pragul?”, se intreaba d-l Theodore Bucur, scandalizat de lobby-ul iresponsabil pe care cei mai inalti demnitari ai statului roman il fac proiectului de la Rosia Montana.

    „Am ajuns mai saraci decat eram”

    Au avut loc mari scurgeri de cianura in parauri si mai departe, in mare. Pescarii, ca si micii agricultori sunt disperati. Pescarului Perfecto Banaynal i s-a schimbat viata in ziua in care au avut loc primele scurgeri de otrava in mare. „Am 41 de ani”, spune, „si pescuiesc de 20, pentru a putea supravietui impreuna cu familia. Dar, dupa venirea acestei mine pe capul nostru, adio peste! Nu mai prind nimic”. Scurgerile au avut loc la sase luni dupa inceperea exploatarii, facand sa iasa la vedere minciuna companiei care asigurase populatia si guvernul ca nimic rau nu se poate intampla, gratie „inaltelor standarde” la care se va lucra. In ciuda opozitiei localnicilor, exploatarea a inceput in aprilie 2005, in aplauzele sustinatorilor care crezusera orbeste in promisiunile Lafayette. IATA CUM SUNAU ACESTE PROMISIUNI,TULBURATOR DE ASEMANATOARE CU CELE ALE COMPANIEI Gold Corporation de la Rosia Montana:
    1. „Vom contribui la dezvoltarea locala si regionala, la aplicarea celor mai inalte standarde de mediu si sociale, deoarece am semnat Principiile Equator” – un set de principii sanatoase care trebuie sa guverneze orice exploatare industriala dornica sa obtina credite de la banci. Din pacate, goana dupa profit i-a orbit pe investitorii care au uitat de grija pentru mediu, pentru drepturile omului si pentru starpirea saraciei din zona. Ca urmare, Lafayette si-a declarat falimentul, mina fiind preluata de alte companii.
    2. „Mina va crea multe locuri de munca si va contribui la eradicarea saraciei in regiune”. Dar membrii comunitatii locale au ajuns cei mai mari perdanti. Nu mai pot pescui, nu mai
    au nici posibilitatea unei mese pe zi. „Am ajuns mai saraci decat eram”, spune localnica Arlene Bordarais, citata de buletinul organizatiei OXFAM din Australia. „Inainte eram saraci, dar puteam pescui. Puteam cumpara lapte pentru copii. Dar acum, de cand a venit mina de aur, nu le pot da decat apa de orez. S-au imbolnavit pentru ca nu-mi mai pot permite sa le cumpar lapte. Cu cateva zile in urma, sotul meu a dorit sa plece totusi la pescuit, dar n-am avut ce sa-i dau sa manance la micul dejun. Multi localnici abia au ce manca o data pe zi si au uitat de pestele proaspat de odinioara”. Demontand minciuna crearii de slujbe, localnicul Antonio Casitas din Rapu-Rapu spune: „Ne-au spus ca vor crea slujbe pentru majoritatea localnicilor, dar noi nu avem cunostinte ca sa lucram cu masinile lor moderne, asa ca nu ne-au ramas decat cateva slujbe necalificate”.
    Organizatiile societatii civile australiene lucreaza sa schimbe politica falimentara a companiilor miniere. Cazul Lafayette demonstreaza ca neglijarea protectiei mediului duce la faliment economic si la afectarea vietii populatiei locale.
    SURSA -http://www.formula/-as.ro/2010/943/accente-2/rapu-rapu-amintiri-despre-viitorul-rosiei-montane-13057

  7. sau asa ceva?http://www.formula-as.ro/2011/962/spectator-38/amintiri-turcesti-despre-viitorul-rosiei-montane-alethea-13536

  8. Motule, cred ca ar trebui sa iesi din epoca medievala, si sa inveti sa citesti. M-am saturat de analfabeti care se dau mari cititori. E cert un singur lucru, ai citit o propozitie din articol si ti-ai tras o palma. Nu ai inteles nimic din ce am scris, daramite din ce am transmis cu acest articol. Daca nu esti retardat, mai da cu ochii peste el si vezi.. oare sunt pro? sau sunt contra? Daca tot esti nedumerit, iesi afara. Si ti-am dat aprove ca sa vada si altii cum se citeste la noi… ca din moment ce pui articole care baliverneaza te introduc pe gaura tarii. Cu sinceritate, Robin

  9. Ha,ha,mare cinste mi-ai facut ca ai dat APROVE la comentariile mele,n-am sa pot dormi noaptea de atita pretuire,Daca nu-ti este cu suparare, ai vrea sa ma inveti tu sa citesc?E plina lumea de filfizoni si filozofi ca si alde matale…tre’ sa te las de-acum,da ‘las’ ca om mai vorbii maine.Hai pa!

  10. Daca vom ramane si fara acest aur, nu vom mai avea nici un cuvant de spus, iar copiii nostri ne vor blestema. Romania Trezirea !

  11. Pica mintenas combinatia..pica base pica Rosia:D

  12. Puteți analiza zeci de argumente CONTRA proiectului RMGC in articolul postat pe siteul eco-style.ro.

    Planul articolului este urmatorul:

    1. Rezumat al articolului – pentru cei care nu au timp acum să citească tot textul
    2. Scurt istoric proiectul Roșia Montană
    3. Să învățăm să analizăm argumentele
    4. Argumente PRO ȘI CONTRA proiectului minier RMGC de la Roșia Montană
    5. Accidentul cu cianuri de la Baia mare din anul 2000
    6. Rezoluția Conferinţei ROŞIA MONTANA ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ, Cluj, nov 2011
    7. Implicarea politică, administrativă și media în proiectul de la Roșia Montană
    8. Abordarea dezbaterii Roșia Montană
    9. Ce înseamnă proiectul RMGC? – mesaj pentru locuitorii din Roșia Montană
    10. Proiectul Roșia Montană – un proiect cu implicații naționale
    11. Referendum Național pentru Roșia Montană?
    12. Concluzii
    13. Stadiul actual al proiectului RMGC
    14. Ce putem face, fiecare dintre noi?

    Pe scurt câteva argumente contra proiectului:

    -proiectul RMGC tine de interesul national mult mai mult decat de interesul local
    -sumele de bani promise statului român sunt foarte mici si chiar si asa sunt umflate
    -zacamintele pretioase pe care le pierde statul roman sunt foart valoroase, mult mai valoroase decat estimarile celor de la RMGC; RMGC nu vorbeste de celelalte metale prețioase de la Roșia Montană
    -numarul de persoane pe care le va angaja RMGC (~3000) reprezinta 0.41% din totalul somerilor la nivel national. Deci proiectul RMGC va scadea somajul din romania cu 0.41%. Vi se pare mult? Este NIMIC!
    -adevarata motivatie a exploatarii de la rosia montana o reprezinta celelalte metale prețioase care se află în munții ce vor fi dinamitați și nivelați; vom pierde nu doar aurul și argintul, cât și tot ce se mai află acolo.
    -cianura din lacul de decantara va polua mediul chiar daca nu va exista un accident, prin infiltrarea in sol si in apele subterane. (panza freatica din care se alimenteaza foarte multe gospodarii)
    -Poporul român oricum nu va simți niciodată banii primiți în urma proiectului RMGC, pentru că, cel puțin în prezent, este condus de niște oameni politici de rea credință și corupți, care vor fura cât de mult vor putea;
    -zona s-ar dezvolta foarte mult printr-o investitie in galeriile romane de 2000 de ani. Ar atrage mii de turisti anual.

    Articolul poate fi citit aici:

    http://www.eco-style.ro/20120107212/noutati/argumente-contra-proiectul-rosia-montana-gold-corporation-rmgc.html

    Multumesc. Emilian.

  13. Ore vrem sa ajunga si Rosia Montana la fel?
    NU se spune despre Uraniul de acolo sa nu respinga lumea proiectul, dar sunt cantitatile tinta in special si abia apoi aurul si argintul..

    • Ok atunci reformulez: Oare vrem ca Rosia Montana sa ajunga o a doua Ciudanovita, zona cu cea mai mare radioactivitate din Romania!
      E oke asa?:D
      Sorry nu era pentru reclama..era doar pentru informare..dar ai dreptate nu face mreclama neplatita la nimeni:D 😉
      Bafta in stresiune daca mai ai examene:*

  14. Mah… ideea e ca nu vreau sa se faca reclama la mine pe blog la toate site-urile posibile, fara suparare. Cine vrea sa stie cauta. 😛 poti face comentarii la articole… dar fara reclama secundara:D

  15. Hehe, multumesc de intelegere >:D:)

  16. Buna! Imi place cand vad ca tinerii se implica. dupa ce veti viziona acest video cu certitudine veti fi contra minierit in Rosia Montana. Eu cel putin am ramas socat !!!
    PS. va rog vozionati cu atentie acest documentar.

  17. Doua variante Rosia Montana:
    1. Sa ramana saraca cum este acum;
    2. Sa nu mai existe peste cativa ani daca se baga la minierit intens.

  18. Nici tu nu pari pre ingrijorata de soarta oamenilor de acolo, dar ce cred ca ai reusit sa faci sa faci trafic pe blogul tau, esti super

    • Catalin.. hai sa fim rationali. Imi pasa in ideea in care daca as avea posibilitatea i-as ajuta. Crede-ma am dat pe acolo de cateva ori.. oamenii vor sa munceasca, daca vorbesti cu ei ai sa vezi ca multi sunt pro-proiect pentru ca statului nu le pasa de ei. Sunt infometati… si au varianta… li s-a oferit solutia sa manance si ei ceva, si sa si lucreze. Cat despre trafic, nu fac trafic, informez doar ca presa baliverneaza, ca majoritatea lucrurilor sunt scorneli… si ca dracu nu e atat de negru cum pare. In rest, te mai astept in vizita 😉 Si mai spun inca odata, nu sunt nici pro nici contra.. sunt la mijloc, poate cu o tenta spre pro.

      • Da te inteleg, dar daca oameni sunt saraci este doar vina lor , pentru a alunga saracia nu trebuie neaparat sa faci un bazian de cateva hectare cu cianura care are timpul de injumatatire-inactivare undeva la 1000 de ani, pentru a vedea oameni cu adevarat saraci ( si nu lenesi) iti recomanda valea jiului Petrila, Uricani, Vulcan,Petrosani, care incearca sa faca ceva fara sa lase o amprenta catastrofala pe cateva mileni de acum incolo. Oameni sunt saraci si ei stau in „‘ Rai” mare paradox Romanesc.

        Cu stima,

      • Un vechi proverb indian spune, ca un om nu trebuie sa faca nmic ce ar putea sa dauneze la 7 generati de la el, asta cred eu ca inseamna responsabilitate

  19. iti inteleg doleantele… dar vorbim de o mana de tarani care nu au idealuri, educatie, si cunostiinte in vreun domeniu decat scoala vietii. Si cand zic tarani nu o spun in sensul rau, eu folosesc sensul de dictionar. Oamenii sunt saraci aici din vina lor intr-adevar, dar gandeste-te cat de multe popoare sunt bogate acum datorita tarii acesteia. E idealist gandul tau… am fost si eu candva asa, rationalul te va lega si pe tine de realitate candva. Se va intampla inevitabil daca deschizi ochii si priveste printre randuri. Cat de proverbul acela indian… hm… loooong gone valabilitatea lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: