7 comori disparute ale lumii

Cati dintre noi n-au visat in copilarie, (si poate nu numai) impresionati de fascinantele povestiri spuse de parinti si bunici cu aventurieri si pirati sa porneasca intr-o calatorie plina de aventura?

7. Comoara piratului Barba Neagra

Edward Teach cunoscut si ca piratul Barba Neagra, si-a petrecut nu mai mult, nici mai putin de 2 ani (1716-1718) pradand marile. Desi poate parea putin,  acest timp i-a fost mai mult decat suficient sa adune o avere.  Barba Neagra si-a facut o reputatie de om crud si oportunist, in momentul in care impreuna cu camarazii sai s-a napustit asupra spaniolilor care veneau cu navele incarcate de bogatii de prin America de Sud si Mexic.  Zvonurile despre marele furt al lui Barba Neagra s-au imprastiat repede in tot continentul, facandu-l cel mai de temut pirat din vremea sa.


Se mai spune ca avea atat de multe cartiere incat, nu stiai sigur daca sta undeva, sau e vesnic plutitor pe mare.  Avea proprietati in Bahamas, si in Carolina de Nord… locuri unde domnea hotia, si toata gloata de betivi care puteau fi adunati cap la cap.  Legenda spune ca si-a gasit sfarsitul in noiembrie 1718, cand un locotenent britanic Robert Maynard l-a decapitat si i-a atarnat capul pe corabia sa, ca trofeu.  Faimosul pirat a recunoscut in fata calailor sai ca si-a ascuns comoara, insa nu a dezvaluit si unde…motivele le stim cu totii 😀  Acest gest i-a determinat pe nenumarati vanatori de comori sa o caute pana in zilele noastre.  😀 (care se baga?) Corabia scufundata a lui Barba Neagra, Queen Anne’s Revenge, se crede ca a fost descoperita in 1996 langa Beaufort, Carolina de Nord, insa incarcatura nu era la bord. Comoara ar putea fi ascunsa oriunde, cel mai probabil pe ins. Caraibe, in Golful Chesapeake din Virginia, sau in zecile de grote din ins. Cayman. Cert este ca nimeni nu a reusit sa o gaseasca si multi inca o mai cauta…

De asemenea din aceasta poveste s-au inspirat si creatorii cunoscutelor filme cu Jack Sparrow (pardon,capitanul Jack Sparrow) aka Piratii din Caraibe, momentan in numar de 3, dar cu aparitia celui de-al 4-lea in curand. Suntem mai mult decat nerabdatori.

6. Comoara de la Lima

In 1820, in Peru, Lima era in pragul revoltei. Ca o masura de precautie, viceregele orasului a decis sa mute bogatiile in Mexic, pentru a fi pastrate in siguranta. Astfel, pietre pretioase, doua statui de aur in marime naturala reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus si multe altele au umplut 11 corabii, a caror valoare totala se ridica in acea vreme la suma de 60 milioane de dolari. Viceregele i-a incredintat comanda transportului comandantului William Thompson de pe „Dear Mary”, care s-a dovedit a fi un pirat nemilos. Acesta a condus vasele spre Insulele Cocos din Oceanul Indian, unde se spune ca a ingropat comoara.

Apoi, „Dear Mary” a fost capturata de spanioli si toti marinarii, in afara de Thompson si ajutorul sau au fost spanzurati. Cei doi i-au condus pe temniceri pana la Insulele Cocos, unde au reusit sa scape in jungla. Nici ei, nici comoara nu au mai fost vazuti vreodata. De atunci, mai mult de 300 de expeditii au incercat, fara succes, sa gaseasca comoara de la Lima.

5. Comoara pierduta a faraonilor

Atunci cand Howard Carter a (re)descoperit mormantul lui Tutankamon in Valea Regilor, in 1922, arheologul a fost uimit de splendoarea artefactelor care l-au insotit pe tanarul faraon pe lumea cealalta. Langa camera mortuara s-a gasit o comoara atat de mare incat lui Carter i-au trebuit zece ani ca sa o termine de catalogat. Totusi, atunci cand si alte camere mortuare ale unor faraoni mai proeminenti au fost descoperite in secolul XIX, camerele lor cu comori erau aproape goale. Toata lumea stie ca hotii de morminte au avut timp in atatea secole sa plece cu comorile, dar astfel de furturi par mai presus de infractorii marunti. Atunci unde sunt vastele comori ale faraonilor ingropati in Valea Regilor?

Unii cercetatori cred ca un anume Herihor ar putea face lumina in cazul acestui mister. Herihor a fost un inalt oficial in timpul domniei lui Ramses XI. La moartea faraonului, Herihor i-a uzurpat tronul, impartindu-si regatul cu ginerele sau Piankh. Herihor s-a desemnat responsabil cu procedurile de „reinmormantare” in Valea Regilor, avand astfel posibilitatea sa praduiasca la nivel inalt majoritatea mormintelor regale. Mormantul lui Herihor nu a fost identificat niciodata, dar specialistii in domeniu sunt de parere ca atunci cand acest eveniment se va intampla, multe dintre comorile pierdute ale Egiptului (sau macar indicii despre ceea ce s-a intamplat cu ele) vor vedea lumina zilei.

4. Comoara lui Montezuma

Distrugerea imperiului Aztec de catre spanioli a ajuns in punctul culminant pe 1 iulie 1520. Dupa ce l-a ranit mortal pe imparatul Montezuma, Hernando Cortés , crezand ca castigat razboiul, a ordonat oamenilor sai sa stranga bogatiile regatului, in incercarea de a parasi continentul pe timp de noapte. Insa, aztecii furiosi, care vroiau sa-si razbune conducatorul si sa-si apere capitala, nu i-au lasat pe conquistadori sa ajunga prea departe, atacandu-i in apropierea capitalei Tenochtitlan, unde au avut loc lupte crancene.  Carnagiul care a urmat a umplut lacul Tezcuco cu cadavrele spaniolilor si comorile furate ale lui Montezuma: nenumarate ornamente din aur si argint si o colectie impresionanta de bijuterii.

Cortés si cativa oameni au reusit sa scape cu viata si s-au intors un an mai tarziu pentru a se razbuna. Cand locuitorii orasului Tenochtitlan au aflat ca spaniolii se apropie, au ingropat ramasitele comorii in jurul Lacului Tezcuco pentru a o feri de lacomia spaniolilor. Astazi, imensa comoara ramane ascunsa in noroiul si mlastinile periferiei orasului Mexico City, locul unde fusese odata colosalul oras Tenochtitlan. Generatii de vanatori de comori au cautat in van tezaurul. Un fost presedinte al Mexicului chiar a ordonat ca fundul lacului sa fie drenat, insa nici asa comoara aztecilor nu a fost gasita.

3. Comoara lui Decebal

Existenta tezaurului regelui Decebal constituie una dintre cele mai fascinante enigme ale istoriei romanesti. Aceasta porneste de la afirmatiile istoricului roman Dio Cassius (155 sau 163/164 – 229) dupa care, in urma cuceririi romane, au fost descoperite si comorile lui Decebal, care se aflau sub raul Sargetia din apropierea capitalei sale. Istoricul spune ca Decebal „a abatut raul cu ajutorul unor prizonieri si a sapat acolo o groapa. A pus in ea o multime de argint si de aur, precum si alte lucruri foarte pretioase, mai ales printre cele care suportau umezeala, iar dupa aceea a adus raul din nou in albia lui. Tot cu prizonierii a pus in siguranta, in pesteri, vesminte si alte lucruri mai putin pretioase. Dar Bicilis, un tovaras al sau care cunostea cele intamplate, a fost luat prizonier si a dat in vileag toate acestea”.

De asemenea, Nicolae Iorga scrie intr-o lucrare ca „Monarhul dac, in ultimul adapost de munte, dupa ce ascunse in pesteri o parte din comorile mult timp adunate, intinse masa din urma singurilor sai tovarasi”. Nu in ultimul rand, o scena de pe Columna Traiana infatiseaza o coloana de animale si care ce transporta prazi din Dacia. Unii istorici cred ca este vorba despre tezaurul lui Decebal descoperit in albia riului Sargetia (Sargetica), dupa unii specialisti actualul curs al riului Strei.

2. Camera de Chihlimbar

Foarte multi o considera a opta minune a lumii. Alcatuita din placi de chihlimbar, poleite cu foita de aur, a fost creata de catre artizanii germani si rusi, la inceputul secolului al XVIII-lea si oferita de catre regele Prusiei, Friedrich Wilhelm I, aliatului sau rus, tarul Petru cel Mare, in 1716, drept un simbol al prieteniei, in urma relatiile diplomatice exemplare dintre cele doua tari. Impresionanta Camera construita din chihlimbar si alte pietre semipretioase care acum ar valora mai mult de 200 de millioane de dolari, a disparut fara urma in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de atunci fiind una dintre cele mai vanate comori.


Pana in prezent, nimeni nu a reusit sa-i dea de urma, cu toate ca, atat oamenii de stiinta au facut investigatii amanuntite pentru a o gasi, cat si cautatorii de comori au vanat-o constant pentru a se imbogati. Exista o serie de teorii in legatura cu ce s-ar fi putut intampla cu ea. Unii cred ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in timp ce s-a incercat transportul camerei din Rusia in Germania, ambarcatiunea care ducea cele 27 de cufere cu pretioasa comoara s-a scufundat in mare. Altii sustin ca a ars in timpul bombardamentelor asupra castelului din Krolewiec, unde fusese ascunsa in timpul razboiului. Sau ca s-ar afla intr-o mina de argint abandonata din Thuringia. Sau ascunsa in malurile unei lagune din Marea Baltica. Insa, toti sustinatorii acestor teorii cad de comun acord asupra faptului ca este putin probabil ca legendara camera sa fie vreodata gasita. Pana cand se va afla adevarul, Internetul va abunda in continuare in teorii din ce in ce mai fantastice despre camera iar multe filme se vor inspira din povestea ei.

Chihlimbarul nu este o materie atat de valoroasa in sine, insa este nestemata pentru istoria care se poate pastra in el. Chihlimbarul pastreaza inchis in el imagini unice, ramasite de insecte si obiecte prinse in capcana lui lipicioasa, iar cele sase tone de chihlimbar pur din care a fost facuta camera au stat la baza unor filme moderne ca „Jurassic Park” si „The Lost World”.

Din intreaga Camera s-a recuperat in 1997 doar o mica bucata din placa de chihlimbar cu care aceasta fusese captusita. Un avocat din Bremen care pusese mana pe pretioasa piesa, a incercat sa o vanda unui fost ofiter de marina. Din fericire, acesta facea parte dintr-un grup de arheologi care incercau de cativa ani sa gasesca ramasitele camerei, si astfel piesa a ajuns in maini bune, adica in custodia unui muzeu din Rusia.

Frustrati ca nu o pot gasi, istoricii si arheologii s-au hotarat sa o reconstituie. Munca de refacere a inceput in 1980, specialistii incercand sa recreeze Camera dupa fotografiile, amintirile, descrierile si ramasitele ramase din original. Insa, in ciuda aparaturii moderne avuta astazi la dispozitie, impresionanta creatie este extrem de greu de dus la bun sfarsit. Se pare ca istoria isi are caile ei intortocheate si ironice: nemtii au creat camera, au facut-o cadou rusilor, au luat-o inapoi, pentru ca acum ei sa fie cei care platesc pentru reconstructia ei.

1. Chivotul Legamantului

Chivotul Legii, cum se mai numeste artefactul mentionat in capitolul Exodului din Biblie, reprezinta cea mai importanta comoara a Crestinatatii. Pentru israeliti, el constituia cel mai sacru obiect de pe Pamant, creat de Dumnezeu Insusi, in acord cu Moise, pe Muntele Sinai. Chivotul este un cufar masiv, poleit cu aur, lung de 118 centimetri, inalt si lat de 78 centimetri, cu o pereche de manere din lemn de o parte si de cealalta a lungimii sale, pentru transport si cu doi heruvimi din aur dispusi fata in fata, cu aripile intinse, deasupra “capacului ispasirii”. Cufarul trebuia sa adaposteasca relicvele sacre, printre care cele doua table de piatra pe care erau scrise Cele Zece Porunci si un vas cu mana din cer, care cazuse spre hrana evreilor in pustie, dupa ce trecusera Marea Rosie, cand au fost eliberati din robia Egiptului.

Ierusalimul, capitala regatului israelian si casa Templului lui Solomon, era si locul in care era gazduit Chivotul Legamantului. In 607 i.Hr orasul a fost jefuit de catre babilonieni, mai bine de un milion de oameni fiind ucisi. 70 de ani mai tarziu, cand israelitii s-au intors in cetate, Chivotul disparuse. De atunci, nu se stie sigur ce s-a intamplat cu acesta relicva nepretuita, iar diferitele zvonuri au fost alimentate numai de speculatii. Dintre acestea, cea mai raspandita este cea conform careia Chivotul ar fi fost ascuns de catre israeliti inainte de a fugi din oras, odata cu ocupatia babilonienilor. Locatiile posibile se spune ca ar fi Muntele Nebo din Egipt sau Etiopia. Intrebarea este, insa, daca chivotul fusese ascuns de catre israeliti, de ce acestia nu l-au recuperat cand s-au intors sa-si reconstruiasca orasul.

Totusi ortodocsii etiopieni afirma ca detin si ca vor arata comoara pretioasa intregii lumi. Chivotul legii, care detine pretioasele relicve. Totusi eu raman sceptica in privinta multor afirmatii… si teorii.

Poate multe din ele sunt doar niste falsuri si originalele le detin masonii dupa cum banuiesc, si cum mi-e logica.  Ei sunt stapanii lumii… si imi amintesc foarte bine de filmul „National Treasure” atat 1 cat si 2. Comori care noi le credem pierdute sau par povesti sunt de fapt detinute de ei…  Poate doar o samanta de adevar…  dar ceva tot e.

~ de Aleeda pe septembrie 25, 2009.

4 răspunsuri to “7 comori disparute ale lumii”

  1. […] 7 comori disparute ale lumii « […]

  2. De abia se poate citi. Recomand sa schimbi culorile pe site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: