TOP 10 FEMEI care au schimbat lumea

Ultimul loc trebuie sa fie ocupat de o femeie cu o contributie impresionanta, evident in domeniul care tine de feminitate. Nimeni alta decat…

10. Ana Aslan (1897-1988-Bucuresti) a fost medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974, director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie.

A evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalitati internationale au urmat tratament cu Gerovital: Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Tito, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productia industriala in 1980.

9. Oprah Winfrey – cea mai influenta, puternica si mai bogata femeie din showbiz.

8. Winfrey Invatata Hildegard din Bingen -Sibila Rinului

In sec. al XII-lea, Europa occidentala era o lume condusa de barbati. Lumea profana era dominata de figura cavalerului razboinic; cea bisericeasca – de figura calugarului, adesea asociat intelectualismului. In aceasta lume a reusit sa-si faca loc, capatand o aura de erudita si, in acelasi timp de sfanta, o femeie cu un destin neobisnuit: Hildegard din Bingen, stareta vizionara, supranumita Sibila Rinului.

Hildegard s-a nascut in 1098, intr-o familie germana nobila, se crede. Era al zecelea copil al familiei si, dupa un obicei medieval, a fost menita vietii monastice. Era un copil plapand, bolnavicios, inzestrata insa, cu un dar aparte: viziuni mistice despre care ea insasi spune, in insemnarile autobiografice care ni s-au pastrat, ca ar fi inceput pe la varsta de trei ani. Multa vreme, a ascuns de cei din jur aceste intamplari. La varsta de opt ani a fost data in grija unei alte femei remarcabile – desi prea putin cunoscuta: Jutta, o calugarita care alesese calea aspra a schivniciei, traind inchisa intr-o camaruta a manastirii din Disibodenberg si primind cele necesare traiului printr-o ferestruica, petrecandu-si timpul in rugaciuni si contemplare. De la ea a primit Hildegard educatia religioasa, invatand sa citeasca si sa vorbeasca latina, desi nu a stiut niciodata sa scrie prea bine.


A avut sansa de a fi ajutata de calugari stiutori de carte, care i-au servit drept secretari, punanad pe pergament ceea ce le dicta ea . Hildegard a considerat mereu ca a primit o educatie insuficienta si a suferit din cauza acesta, desi lacunele de care se plange sunt legate mai degraba de imensa ei dorinta de cunoastere, decat de niste deficiente veritabile in educatie, de vreme ce fata de nivelul general de instructie din vremea aceea, invatatura ei era de-a dreptul uimitoare. Faptul ca se auto-definea drept o membra a “sexului slab”, referindu-se la ea insasi ca la o femeie neinvatata si neinstare de a intreprinde cercetari teologice, a facut ca, paradoxal, vocea ei sa fie ascultata cu mai multa atentie, caci astfel, viziunile ei, elaborat descrise, se infatisau ca fiind cu adevarat aparitii miraculoase, iar ea insasi, aparea in ochii contemporanilor, ca o persoana aleasa de Dumnezeu, in ciuda “simplitatii” ei. Viziunile ei, in cele din urma marturisite si ulterior recunoscute si “validate” de catre autoritatile bisericesti ale vremii si locului, au fost transcrise, devenind admirabile mostre de scrieri religioase ale secolului al XII-lea. Opera ei cea mai cunoscuta este Scivias, in care vorbeste despre ea insasi si isi descrie viziunile.


Asa a ajuns sa scrie despre tot felul de animale, plante, pietre, ca si despre boli si despre leacurile acestora. Cartile ei de stiinte naturale si medicina (Physica, Cause et curae) sunt pline de recomandari privind remediile diferitelor boli si impregnate de ceea ce azi am numi conceptia holistica in medicina: organismul considerat ca intreg, psihicul nefiind privit separat de trup, ci intr-un joc de influente reciproce.

Desi nu a fost niciodata canonizata, ci doar beatificata stareta Hildegard a ramas totusi, in istorie, ca “Sfanta Hildegard din Bingen”. Au numit-o asa cei miscati de legatura ei stranie cu cele nevazute, cei pe care stiinta ei i-a ajutat sau pe care intelepciunea si blandetea ei i-au consolat.

7. Eva Peron

Se trage dintr-o familie saraca, la o varsta inca frageda, ea a devenit stea de cabaret. Viata sa s-a schimbat cand soarta i l-a scos in cale pe Juan Perón. Din 1943 cand indeplinea functia de ministru al muncii in guvernul juntei militare, Perón intentiona sa introduca o revolutie „de sus in jos” a sistemului, pentru a imbunatatii soarta taranilor si a muncitorilor. Elita aflata la putere a incercat sa impiedice acest lucru, iar in anul 1945 Juan Perón a fost arestat. Atunci, Eva Duarte a mobilizat grupurile de muncitori si de soldati loiali lui Perón.

Prin urmare, acesta a fost pus in libertate numai dupa 14 zile. Suporterilor sai, adunati in Plaza de Mayo, le-a promis sa devina presedinte al Argentinei. In 1946 , a castigat alegerile pezidentiale. Dar inainte de aceasta s-a casatorit cu Eva Duarte, numita Evita, in aplauzele multimii. In anii care au urmat, Evita a fost foarte activa politic: in sala sa de audiente primea cetatenii si se ocupa de problemele lor mici si mari. Desi fusese ales in mod democratic, Juan Perón a condus ca un dictator. Datorita sprijinului sotiei, el a castigat si alegerile din 1951 . La 21 Septembrie 1951 dupa multe analize medicale medicii confirma ca Eva Peron sufera de cancer uterin. Avea 32 de ani. Doi doctori renumiti, americanul George Peck si argentinianul Ricardo Finocheto efectueaza operatia. Cu toate acestea boala si-a continuat evolutia. Apare in public pentru ultima oara la 4 Iunie 1952, cand sotul ei, Juan Pero depune juramantul pentru al doilea mandat. Moare la 26 Iulie 1952. Trupul ei este imbalmasat de catre doctorul Pedro Ara. Din motive politice trupul Evei Peron este transportat sub nume fals, Maria Maggi de Magistris, si depus intr-un cimitir din Milano, unde va sta timp de 15 ani. Este deshumata in 1973 si readusa in tara. Va fi ingropata in cimitirul Recoleta.


6. Sappho

Pe numele ei adevarat, in dialectul eolian, era Psappha, a fost o poeta s-a nascut in insula Lesbos, la Mytilene, dintr-o familie aristocrata, a trait la sfarsitul secolului al VII-lea I.Hr. si in primul sfert al secolului al VI-lea I.Hr fiind, cea mai de seama poeta lirica a antichitatii grecesti.

Sappho a fost alungata din patrie, unde luptele civile faceau ravagii, si s-a dus la Siracuza, in Sicilia, dar acest exil n-a durat mult si ea s-a intors pe insula Lesbos unde isi va petrece restul vietii.


Cu privire la viata intima a poetei nu as putea sa spun care ar fi adevarul. Va las pe voi sa alegeti ce vreti sa credeti. Notita biografica din lexiconul bizantin Suda sustine ca a fost casatorita cu un cetatean bogat din Lesbos , Kerkylas, cu care a avut o fetita Cleis (sau Kleïs), numita dupa mama poetei. Faptul este confirmat de Ovidiu (in Heroides), precum si de o biografie anonima, descifrata de pe un papirus. Un alt fragment papiriaceu, descoperit prin 1940, cuprinde o marturie directa a existentei copilului: „fetita mea frumoasa, Kleïs, ca o ca o floare de aur”.

Sunt numeroase stiri despre activitatea scriitoriceasca a lui Sappho. Ea a condus un fel de scoala pe nume „Casa Muzelor” pentru tinerele nobile, scoala care a fost pusa sub patronajul Muzelor, Gratiilor si a Afroditei. Este vorba de fapt despre o asociatie, care nu era decat o scoala de muzica si poezie afiliata cultului marii divinitati de origine asiatica; Afrodita. In astfel de scoli educatia poetica si morala nu era catusi de putin neglijata. Institutii asemanatoare par a fi fost numeroase in Lesbos de vreme ce Sappho insasi povesteste despre existenta a inca doua cercuri conduse de Gorgo si de Andromeda.

Ea dedica unora dintre elevele sale versuri aprinse de pasiune, iar de aici iau nastere unele supozitii care o numesc una din lesbienele renumite ale istoriei. De unde si denumirea de “lesbiana” (Lesbos). Cei vechi o numeau pe Sappho „a zecea muza” si-i asezau uneori opera alaturi de cea a lui Homer. Putinele versuri ramase de la ea sprijina aceasta apreciere. Ea stia sa exprime emotiile sale asociindu-le cu natura si intregul univers, cele trei lucruri parand inseparabile pentru Sappho.

Apa, focul, fluviile, soarele, stelele sunt mereu evocate in versurile lui Sappho si sunt amestecate mereu cu tulburarile sau bucuriile inimii ei prin corespondente subtile si secrete, care confera poeziei sale un accent modern. Catul si Horatiu i-au adaptat si imitat unele poeme, incetatenind strofa safica la Roma. In lirica universala, au fost poeti care au incercat sa scrie versuri in metrul safic (la noi Mihai Eminescu.)

Dragostea ei pentru frumosul Phaon precum si sinuciderea in cascada de la Leucada sunt pure legende.

5. Nefertiti-Frumusetea care a venit…

A fost o regina din dinastia 18, domnind aproximativ intre 1379-1361 i.Hr. Numele sau se traduce ca fiind: „frumoasa care a venit”, si a fost sotia faraonului Amenofis IV devenit Akenaton. A avut sase fiice, poate nici un fiu. Inainte de moartea faraonului ea dispare complet din istorie, fara sa se stie mult timp nimic despre ea (putin probabil sa fi fost inlaturata chiar de sotul ei Akhenaton, deoarece nu i-a daruit nici un fiu, sau sa fi fost ucisa) putinele date gasite ne spun doar ca a murit in al 14 an de domnie al faraonului Akhenaton. Se mai spune ca Nefertiti a fost mama lui Tutankhaamon (poate vitrega), insa putinele hieroglife gasite intacte nu-l infatiseaza astfel, poate au fost sterse si modificate intentionat. Se prea poate sa fii fost o conspiratie impotriva ei, a religiei impusa de ea, condusa de preotii neconvertiti si unii membri ai casei regale, care in final au reusit sa o inlature. In continuare, pana la moartea faraonului Amenofis IV, micul Tutankhamon a fost crescut de o concubina pe nume Maya, poate chiar mama lui naturala, daca nu cumva aceasta era Kiya sau chiar Nefertiti.


Nu se prea stie exact cine au fost parintii ei, se zice ca era fiica unui diplomat de la curte, poate ambasador hitit. Fizionomia ei, ce apare din minunatul bust colorat pastrat la Berlin, nu indica o origine egipteana clasica. Avea mai multe gauri in ureche ceea ce atesta statutul sau regal si se crede ca a fost foarte frumoasa. Moartea ei este controversata pentru ca a disparut fara urma si nu se stie nimic nici de mumia ei.


Nefertiti a ocupat totusi un rol foarte important in Egipt si a participat activ la viata politica, dar mai ales la viata religioasa. In acei ani a fost construita departe in desert o noua, moderna si minunata capitala Amarna, mult mai la sud, in locul vechii Teba, de unde faraonul si sotia sa au incercat sa impuna fortat intregului Egipt noua religie monoteista a unui singur zeu, Amon-Ra devenind zeul suprem Aton Atotputernicul. Nefertiti era mare preoteasa in templul lui Aton, zeu unic, o noutate pentru egipteni in materie de religie si zei. Ea purta la ceremonii pe cap o mare oglinda rotunda cu foita aurita, ce reflecta puternic razele soarelui si crea o impresie deosebita celor ce priveau si primeau direct aceasta lumina divina solara. S-a mai descoperit si faptul ca Nefertiti a devenit in public la ceremonii faraon cu puteri depline, deoarece Akhenaton nu mai putea sa participe, fiind suferind si orb. A luat chiar un nume barbatesc, se imbraca ca atare, toate acestea cu scopul de a numai fi contestata ca este femeie de catre preotii traditionalisti.

Unii asa-zisi istorici neseriosi, de duzina si scandal de astazi incearca sa sugereze, interpretand tendentios aceste picturi ramase ca prin minune de la epurare, ca faraonul Akenaton era homosexual, fapte contra-naturii repugnate atunci egiptenilor. Asa zisul „frate” a lui Nefertiti care apare alaturi de Akenaton era chiar ea in haine de faraon.

Cum de i-a venit idea de un singur zeu lui Nefertiti, atat de asemanator actualului Dumnezeu? Se spune ca ea provenea din neamul hititilor, N-V Mesopotamia, ce aveau capitala la Troia, actuala Anatolie-Turcie, unde exista atunci o astfel de religie. Putini istorici stiu ca hititii erau foarte inruditi cu tracii, stramosii nostrii, si prin anii 800 i.Hr. au fost ajutati de acestia in razboiul Troiei, descris in Iliada lui Homer.


Se presupune de asemenea ca s-a gasit si mumia sa, insa cercetare continua.Nefertiti a fost si va ramane in istorie a 2-a cea mai frumoasa, influenta si puternica regina.

4. Marie Curie


Marie Curie… prima fe­me­ie care a predat la Sorbona, pri­ma persoana de doua ori la­u­rea­ta a premiului Nobel si singura ca­re a primit distinctia pentru do­ua do­menii diferite (fizica si chi­mie), aceasta savanta re­mar­cabila s-a nascut pe 7 noiembrie 1867, la Varsovia, intr-o Polonie a­nexata Rusiei, in care accesul femeilor la universitate era in­ter­zis. Numele sau era Maria Sklo­dowska, dar avea sa devina cu­noscuta cu numele Marie Cu­rie, dupa casatoria cu Pierre Cu­rie, un alt om de stiinta valoros.


Marie Curie este considerata un pionier in domeniul ra­di­oac­ti­vi­tatii, cercetarile sale fiind ba­za de plecare pentru urmasii sai in­tr-ale stiintei. Desi a primit ce­ta­te­nie franceza si intreaga activitate si-a des­­fasurat-o in Fran­ta , Ma­­rie Curie nu a re­nun­tat la le­ga­tura cu Polonia. Descoperind pri­mul sau nou e­le­ment chimic, l-a bo­tezat “po­lo­nium”, iar ul­te­rior a si infiintat un Institut de On­co­lo­gie in Var­sovia, condus de sora ei si care exista si in pre­zent. Din pa­cate, tot activitatea ei pro­di­gioa­sa i-a adus moar­tea, la 4 iulie 1934, dupa ce s-a im­bolnavit de cancer, din cauza ra­diatiilor.

3. Ioana D’Arc- “Fecioara din Orléans”


E­roina fecioara a Frantei, nas­cuta, insa, cu cateva secole mai de­vre­me, in ianuarie 1412 este una dintre misterele acestei tari. La var­sta de doar 17 ani, ea se afla in frun­tea arma­telor franceze, du­pa ce l-a convins pe regele Carol al VII-lea ca aude vocea lui Dum­ne­zeu, care i-a spus sa ia inapoi pa­manturile pierdute in favoa­rea englezilor. Insa, dupa mai mul­te batalii cas­tigate si dupa ce Ca­rol este uns rege, “fecioara din Or­léans” este parasita de noroc si de cel pe care il ajutase: e cap­tu­ra­ta, acuzata de e­rezie si, in fi­nal, ar­sa pe rug, la 30 mai 1431.

Ul­terior, e­ro­i­na a fost re­a­bi­li­ta­ta, apoi sanc­­ti­fi­ca­ta, in anul 1921.
13 ani avea Ioana D’Arc atunci cand a inceput sa auda “voci” din cer care o indemnau sa lupte pentru
tara
sa.

2. Mata HariSpioana


Ramanand la categoria “fe­mei fatale” – si misterioase in a­ce­lasi timp, – in top apare un nu­me ce­le­bru: Mata Hari. Un nume ca­re a devenit sinonim cu spi­o­na­jul, dar si cu femeia dup­li­ci­ta­ra si se­du­ca­toare, chiar frivola, la aproape un secol de la dis­pa­ri­tia enigmaticului personaj.
Pe numele sau adevarat Mar­ga­retha Geertrude Zelle, Mata Hari continua sa suscite con­tr­o­ver­se, impartind lumea in doua ta­bere: de o parte, cei care sustin ca aceasta, e una dintre cele mai mari spioane din istorie, se face vi­novata de moartea a zeci de mii de francezi, iar de cealalta par­te cei care sunt convinsi ca ta­nara olandeza a fost doar un tap ispasitor, menit sa mascheze in­competenta autoritatilor din acea vreme.


Cariera acestei femei a in­ce­put la 14 ani, cu seducerea di­rec­to­rului scolii in care ea ar fi tre­buit sa invete bunele maniere si “ar­ta gospodariei”. La 16 ani s-a ca­satorit cu Campbell MacLeod, un ofiter scotian din armata o­lan­deza, mult mai in varsta decat ea. Pasiunea ei pentru barbatii in uni­forma, dar si moartea fiului ei, au pus capat acestei casnicii du­pa doar sapte ani. Se intampla in 1902; Margaretha a plecat la
Pa­ris
, unde a devenit pros­ti­tua­ta, apoi dansatoare exotica la un circ.
A devenit celebra cu numele Ma­ta Hari (expresie care in
India in­seamna “ivirea zorilor”) si cu dan­surile sale de-a dreptul so­cante pentru acea vreme. De alt­fel, Mata Hari este considerata a fi si “inventatoarea” striptease-u­lui. Metamorfozata in indianca, ta­nara olandeza era cea mai ves­tita curtezana, dar si cea mai scum­pa, favorita barbatilor ce fa­ceau parte din elite – regi, po­li­ti­cieni, oameni de afaceri si ofi­teri. Traind intre Paris si Berlin, ea s-a trezit invinuita de spionaj, iar pentru a contracara acu­za­ti­i­le a inceput un joc periculos, in ca­re primea bani de la ambele ta­bere, franceza si germana, fara a fi clar ce servicii oferea fie­ca­re­ia. Totusi, pe 12 februarie 1917, in holul hotelului Anthenée Pla­za din Paris, Mata Hari era a­res­tata, iar cinci luni mai tarziu a­pa­rea in fata instantei, intr-unul din­tre cele mai controversate pro­cese ale secolului.


A fost a­cu­za­ta de inalta tra­da­re si con­dam­nata la moarte, dupa ce au­to­ri­ta­tile fran­ceze au sus­ti­nut ca ea es­te vinovata de pier­de­rea na­ve­lor din Marea Me­di­terana, scu­fun­date de submarinele ger­ma­ne, atacuri in care murisera circa 50.000 de francezi, dar si de pierderea agentilor secreti din afa­ra tarii. A tradat sau nu Mata Hari? Probabil ca nu vom sti nici­odata. Ea si-a sustinut nev­i­no­vatia pana in ultima clipa, dar tot a fost executata, in zorii zilei de 15 octombrie 1917.

Si… cred ca e cazul sa ajung si la cea care m-a fascinat inca din copilarie prin curajul si ambitia sa, ca sa nu mai zic de inteligenta si adaptabilitate… inconjurate toate de o aura de mister si seductie. Doar una din cele mai frumoase femei din lume, si totodata cea mai cunoscuta femeie a antichitatii as putea zice, prea frumoasa:

1.Cleopatra-seducatoarea


Nominalizata ca fi­ind cea mai cunoscuta femeie din istorie, Cleopatra a VII-a este ul­tima regina a Egiptului si, tot­o­data, ultima din dinastia in­te­me­iata la moartea lui Alexandru cel Mare (323 i.Hr.), de catre unul din generalii sai, Ptolemeu. Cle­o­pa­tra s-a nascut in anul 69 i.Hr., in Alexandria, cel mai mare oras din lume la acea vreme.


Dupa ce Ptolemeu al XII-lea moare ucis (dealtfel toti cei din neamul Cleopatrei au murit asasinati, adeseori prin otravire), Cleopatra urca pe tron. In acelasi timp, fratele ei a devenit regele Ptolomeu al XIII-lea, domnind alaturi de ea in Egipt sub titlul oficial de sot al Cleopatrei.


Desi Cleopatra nu avea sange egiptean, ea a fost singura din casa ei care a invatat limba egipteana. Pentru a-si spori influenta asupra poporului egiptean, a fost proclamata fiica lui Ra, zeul soarelui la egipteni. La scurt timp, Cleopatra a avut neintelegeri atat cu fratele cat si cu sora sa, Arsinoe, care au dus in anul 48. i.Hr. la un razboi civil.


Vorbea sapte limbi, beneficiind corespunzator originii de o educatie aleasa. Ca regina a dat dovada de duritate. Opinia publica romana o stigmatizase pe Cleopatra drept metresa lui Cezar si Marc Antoniu, considerand-o drept o dusmana a Romei.


Cu o inteligenta sclipitoare, un farmec natural si o ambitie ne­infranata,
regina pare sa fi fost o persoana extrem de ca­ris­ma­tica, in ciuda faptului ca mai toti istoricii sustin ca la capitolul fru­musete nu statea prea grozav. Eu cred ca e vorba doar de invidia celor care erau atat de frustrati ca nu erau ei in bratele reginei, la o adica, nu cred ca faima vine doar din ideea de seductie.A stiut, cu siguranta, sa le su­ceas­ca mintile liderilor ro­mani, cu ajutorul carora a reusit sa conduca singura Egiptul, inca de cand avea doar 18 ani, in­la­tu­rand orice rival. Nu mai con­te­a­za, asadar, gurile rele care spun ca regina ar fi avut nasul prea mare, parul prea roscat sau prea car­liontat ori ca nu ii placea sa se impodobeasca, dupa obi­cei, cu bijuterii.


La 22 de ani, Cleopatra l-a se­dus pe insusi Cezar, pe atunci in var­sta de 50 de ani si casatorit, ca­ruia i-a daruit si un fiu. Dupa moartea lui Cezar, a urmat Marc Antoniu, la randul sau vrajit de per­suasiva
regina
. Cuplul format de Antoniu si Cleopatra a ramas, de atunci, in “galeria” marilor iu­biri ale istoriei, bucurandu-se de mai multe ecranizari, mai mult sau mai putin mie doar una mi-a placut si anume cea din 1999 cu Leonr Varela. Cei doi au si fost in­mormantati unul langa ce­la­lalt, dupa sinuciderea Cle­o­pa­trei, la 39 de ani. Mormintele lor sunt acum acoperite de Marea Me­diterana, parca pentru a nu fi tul­burate niciodata…




~ de Aleeda pe iulie 2, 2009.

33 răspunsuri to “TOP 10 FEMEI care au schimbat lumea”

  1. Un articol foarte interesant.
    Mi-a facut placere sa il citesc.

    • Ma bucur cand lumea are placerea de a citi ceva de pe blogul meu si ramane cu impresia ca a fost interesant. 😉 te mai astept pe aici. 😀

  2. MI A FACUT PLACERE SA TE VIZITEZ

  3. nu prea cred in femei deoarece fiecare femeie este condusa de un barbat asta e sigur.ele vor mult dar pot putin.iar istorile astea suna mai mult a basme de multe ori.femeia poate sa o duca bine numai pe timp de pace si daca le ajuta barbatii altfel nu au nici o sansa.de ce se dau fel si fel de legi?pt. a fi ajutate ca altfel singure nu sunt in stare.

    • inseamna ca esti un frustrat si incerci sa te ascunzi dupa ideea d a fi barbat,dar sa stii tu ca femeile nu au nevoie de ajutorul barbatilor mereu,ba din contra,ei sunt mult mai dependenti de femei . „barbatul este capul familiei,dar femeie este gatul si capul se invarte unde zice gatul.”

      • Sunt femeie, te las sa ma incerci >:) frustrata de?

      • pey daca esti femeie asta nu inseamna k nu poti fi frustrata.eu ma refeream la faptu k sa zis mai sus k femeilor le place sa fie conduse de barbati,ceea c e adevarat in cazul celor slabe de inger,dar pentru ele nu trebuie sa le generaliam p toate.

      • frustrata de? 😀 raspunde pana la capat…

  4. Multumim pentru informatii. Dar cred ca cele mai minunate femei sunt cele in inima carora se afla un Dumnezeu minunat…care le schimba inima si viata…

  5. O zi frumoasa.

  6. Cred totusi ca cel mai minunat e ca inainte ca noi sa schimbam lumea, Dumnezeu sa fie Cel care ne schimba pe noi… 🙂

  7. mai sunt si alte femei celebre

  8. Mai sunt si femeile Bibliei, sotiile misionarilor (de ex Elisabeth Elliot, al carei sot a fost ucis de tribul Auca). Cel mai important lucru a fost ca ele, inainte de a avea o influenta asupra lumii, s-au lasat schimbate de Dumnezeu. (in inimile lor)

    • Nu am auzit, eu aici vorbesc de femei care s-au afirmat si au avut curajul de a se afirma… nu de anonime… 😀 desi dunt cunoscatoare intru multe, de ele nu am auzit, cu ce sunt cunocute?

  9. Hmm.. Pai un exemplu ar fi imparateasa Estera (daca ai vazut filmul „One night with the king” – despre ea e vorba acolo), care si-a riscat viata pentru a-si salva poporul, cu ajutorul lui Dumnezeu.

  10. Pai ea a fost aleasa imparateasa, dar nu a dorit sa dezvaluie ca este evreica. Si un barbat, Haman, a vrut sa distruga poporul evreu. Atunci Mardoheu, cel care o crescuse pe Estera (de fapt numele ei real era Hadasa), i-a cerut sa intervina pentru ei la imparat.
    La imparat puteai sa te duci doar daca erai chemat. Si Estera s-a dus nechemata, riscandu-si astfel propria viata. (Aici citez din Biblie ce spune Estera: „”Toţi cei ce slujesc regelui şi popoarele din ţările regelui ştiu că tot cel ce va intra la rege înăuntrul curţii, bărbat sau femeie, fără să fie chemat, ia o singură osândă: moartea. Numai acela spre care va întinde regele sceptrul său de aur scapă cu viaţă. Eu însă n-am fost chemată la rege de mai bine de treizeci de zile” si „”Mergi, adună pe toţi Iudeii din Suza şi postiţi pentru mine; să nu mâncaţi şi să nu beţi trei zile, nici ziua, nici noaptea şi voi posti şi eu cu slujnicile mele şi apoi mă voi duce la rege, deşi aceasta este împotriva legii şi de va fi să pier, voi pieri”.

    Este o carte foarte frumoasa a Bibliei. O gasesti aici, daca vrei sa o citesti: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=21&cap=1 .
    Si este minunat ca este o intamplare adevarata.
    Doar credinta in Dumnezeu a putut sa o ajute pe Estera. Consider ca meritul de a fi o astfel de persoana se datoreaza doar Lui, Singurul care poate schimba inimi si vieti, daca Il lasam sa vina in inimile noastre, sa ne ierte pacatele si sa ne ajute sa incepem o viata noua, curata, traita pentru El.

    Nb! 🙂 O seara frumoasa.

    • Apreciez recomandarea ca e facuta cu sinceritate, insa daca ai citi si alte articole… mai personale… ai remarca ca nu sunt religioasa, dar sunt cunoscatoare intr-ale religiei 😀 nu vreau sa fac parte din turma. Am trait multe chestii care contrazic… tot.

  11. Inteleg… Numai ca ceea ce traiesc eu, prin harul lui Dumnezeu si prin dragostea Lui, este muuult mai mult decat o religie :D, este o relatie personala cu Dumnezeu, care este Mantuitorul meu, Cel mai Bun Prieten si Confident, Iubirea mea suprema, Viata mea … Bineinteles, nu sunt nici pe departe la inaltimea la care ar tb sa fiu, dar Dumnezeu ma ajuta sa seman mai mult cu El si sa Il las sa imi schimbe inima, gandurile, atitudinile…

    De fapt pocainta („metanoia”) inseamna schimbarea mintii. Dumnezeu ne schimba atitudinea si gandirea fata de pacat, in primul rand, si apoi fata de semeni etc.

    Scuze daca ce am scris te deranjeaza sau eu stiu…Stiu ca nu tb sa judec sau sa ma cred mai buna… Am vrut doar sa spun ca se merita ca cineva sa isi predea inima lui Iisus. E cea mai fericita si frumoasa viata… si duce in rai. Dar TOTUL este prin har, fara meritele noastre: mantuirea si ducerea ei pana la capat. Viata fara Dumnezeu nu este cu adevarat implinitoare (pacatul ne aduce durere si suferinta, noua, dar si celorlalti), si, cum spune Scriptura, duce la pierzare (iad).

  12. Interesanta postare.

  13. ce bine ca si femeile schimba lumea….

  14. Foarte interesant,insa ai omis o femeie care merita tot respectul din lume,o femeie puternica si care a stiut mereu sa-si atinga scopurile : Ecaterina cea Mare,monarh al Rusiei.

  15. Foarte interesant,consider insa ca in locul lui Oprah Winfrey ar fi mers mai bine Hurrem Sultan(Roxolana).Aceasta fiind intradevar una dintre femeile care se poate spune ca a schimbat istoria.

    • 😀 Poate ne spui tu cine este dansa… eu personal nu stiu de ea, si as putea minti dupa ce caut pe gugal ca stiu si ca tam-tam, dar prefer sa aud o parere personala. Cine e si ce a facut? Eu cred ca sunt multe care merita sa intre in top…

      • Sunt de acord sunt multe care merita sa intre in acest top. Asadar,Roxolana a fost prima femeie din harem care a deținut o putere importantă în imperiu Otoman.Aceasta a ajuns de la statul de sclava, la preferata a sultanului si mai apoi unica sotie a acestuia si mama urmatorului sultan.Aceasta a avut o puternică influență politică si a reusit sa il faca pe sultan sa faca tot ce a dorit ea, conducand imperiul alaturi de el ,lucru nemaintalnit pana atunci.Ea a fost in spatele tuturor deciziilor luate de sotul sau in timpul domniei sale ,conducand din umbra imperiul.Ea l-a determinat pe sultan sa isi omoare primul fiu ,pentru ca fiul ei sa preia tronul,tot datorita ei au murit 2 mari viziri ai imperiului,aceasta reusind sa-l convinga pe sultan ca erau tradatori.De asemenea a facut si multe acte de caritate.Influenta sa asupra sultanului ramanand in istorie.Datorita firii sale vesele si a frumusetii aceasta l-a cucerit definitv pe sultan, dupa moartea sa,cu 8 ani inaintea lui,acesta neavand alta sotie sau concubina.Dupa parerea mea,chiar este o femeie care a schimbat istoria si a reusit sa se impuna intr-o lume in care femeile erau doar ”facatoare de copii”.

      • O mica corectie in comentariul tau: in loc de „statul de sclava” ar fi statutul de sclava… cred ca e mai corect asa. :d
        Mersi mult de comentariu, acum ca ai spus mi-am amintit ca am auzit intr-o zi la radio povestea aceasta dar nu stiam despre cine e vb. Interesant… am sa mai postez poate cand am timp si alt top.. sunt care merita.

      • Da imi pare rau era ”statutul” nu observasem.

  16. Sunt de acord cu topul tau, si chiar mai sunt femei care au facut ceva important pentru omenire, dar cred ca tu ai imortalizat cele mai importante dintre ele. Mie, de exemplu, Cleopatra mi-a schimbat viata. E destul de mult spus, dar eu imi doream sa merg la liceu la un profil real, dar cand am descoperit ce este cu adevarat istoria, datorita Cleopatrei, am decis sa merg la un profil uman, mai tarziu urmand facultatea de drept. Asa ca da, mie, Cleopatra, mi-a schimbat putin viziunea asupra vietii.

    • Asa e Mihaela, ma bucura mult comentariul tau inseamna ca mi-am atins scopul cu acest top… si da, exista intr-adevar atatea si atatea femei care ar merita un top… dar timp sa fie, ca litere sunt. Multumesc si sper sa te mai vad pe aici 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: