Replica romaneasca pentru Hollywood:Marcel Iures

A primit de doua ori titlul de “Cel mai bun actor”, a jucat in 24 de filme romanesti, este cel mai apreciat roman la Hollywood. Sa speram ca acolo va ajunge si Maia Morgenstern. La 57 de ani Marcel Iures este o personalitate a teatrului si filmului din Romania dar si de peste hotare.

Cariera lui Marcel Iures pivoteaza per ansamblu in jurul teatrului. Printre piesele care l-au consacrat se numara „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello,”Richard al II-lea” si Richard al III-lea” de W. Shakespeare.

In anul 1992 a primit prima nominalizare la premiile UNITER: “Cel mai bun actor, pentru rolul din spectacolul „Richard al III-lea” de W. Shakespeare. Intre 1997 si 2003 a mai primit trei premii UNITER: doua pentru rolurile din „Richard al II-lea” de W. Shakespeare si rolul Bruscon din spectacolul „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, iar cel de-al treilea premiu i-a fost acordat pentru infiintarea teatrului Act, primul teatru independent din Romania.

Si-a inceput cariera la Teatrul National din Cluj Napoca in anul 1978, urmand sa se mute la Teatrul Bulandra din Bucuresti trei ani mai tarziu, unde a sustinut cele mai multe si importante spectacole din cariera sa de actor de teatru. Printre acestea se remarca cateva dintre spectacolele care l-au facut celebru: Lysander in „Visul unei nopti de vara” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991); Caligula in “Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu – 1996; Hamlet de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (2000); Henric al IV-lea de Luigi Pirandello, regia Liviu Ciulei (2005).

In paralel cu spectacolele realizate la Bulandra, Iures a mai jucat la Teatrul Odeon si la Teatrul National Bucuresti, dar si la Teatrul Act pe care l-a cofondat alaturi de regizorul Alexandru Dabija, arhitectul Octavian Neculai, Felicia Craciun si Doina Levinta.

Cele mai importante filme romanesti ale lui Marcel Iures sunt : „Ultimul mesager”, „Stejarul”, „Stalpii societatii”, „Marea vacanta”, Duelul si romanul”. A finalizat de curand filmarile la „Vicarul” (Le Vicaire) in regia lui Costa Gavras.

Cariera in film incepe dupa Revolutie, cand Iures pleaca la Hollywood. A jucat alaturi de nume grele al cinematografiei: Brad Pitt si Tom Cruise in “Interviu cu un vampir” , Bruce Willis si Colin Farell in „Razboiul lui Tom Hart”, „Misiune Imposibila” alaturi de Tom Cruise, si alaturi de George Clooney in „Pacificatorul”. Seria de filme in care actorul roman a jucat continua cu „Piratii din Caraibe: La Capatul Lumii”, unde ii are ca parteneri de platou pe Johnny Depp, Orlando Bloom si Keira Knightley. Printre ultimele proiecte realizate la Hollywood a bifat filmul „Goal” unde joaca alaturi de Zidane, Raul si Beckam.

Avem oameni de valoare… trebuie sa invatam sa ii si apreciem.

~ de Aleeda pe februarie 6, 2009.

Un răspuns to “Replica romaneasca pentru Hollywood:Marcel Iures”

  1. Foarte apreciata in strainatate este Oana Pellea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: