Ce parere aveti despre…
Unguri vs. romani? Stiu ca s-a mai scris despre asta, si nu numai odata ci de „n” ori. Dar eu o voi face altfel, diplomatic. Si o voi face asa, pentru ca am vazut atatea articole cu „sa plece de unde au venit, si m**e la bozgori”, si alte exprimari rautacioase, cu care pot sa spun ca o perioada am fost de acord, si nu numai odata, ci de mai multe ori. Si trebuie sa recunosc… in mai multe privinte (si cu unele inca sunt).
De vina nu sunt ei (sau da?), si nici noi (cand zic noi ma refer la romani, si la oamenii de rand, deoarece sunt 100% romanca), de vina e Invatamantul Romanesc, si politica acestei tari, pe langa multe altele. Ce legatura are asta, cu lipsa lor de respect fata de noi? Multe! In primul rand, sunt crescuti in limba lor, pentru ca „se nasc romani” dar sunt unguri, si noi le permitem asta. Nu zic ca nu ar trebui sa le permitem sa isi vorbeasca propria limba, ci sa nu mai permitem afisarea ei pe toate gardurile, in toate scolile, si in toate colturile si localurile, si magazinele… etc. Dar asta ar insemna discriminare nu? Dar atunci cand intri in magazin si ceri ceva, si ti se raspunde: „Nem beszelek romanul” cum e? Nu e tot discriminare? Ba da, dar mai e ceva pe langa: lipsa de respect (fata de tot ce le ofera tara noastra). Adevarul e ca noua ni se pare mai normal sa ii discriminam pe ei, ca suntem la noi „acasa”. Dar nu e chiar asa, nu asa ar trebui privita problema. Dupa cunostiintele mele, cand o problema exista, se cauta radacina, si apoi se cauta o rezolvare. Ori noi nu facem altceva, decat sa ne cautam unii altora defecte. Dupa cum urmeaza, un exemplar numai bun de dat la ghilotina e Marko Bela:
„Ne doare Tratatul de la Trianon. Dupa alegeri e sarbatoarea nationala a Romaniei, dar evenimentul nu ne bucura, ne doare, pentru ca acea intorsatura a istoriei a insemnat 70 de ani de agonie. De la Trianon incoace s-a incercat impingerea comunitatii maghiare din Ardeal intr-un fel de robie, dar dupa 1989 maghiarimea din Transilvania a stiut sa profite de posibilitati si, prin actiune unita, a reusit sa deturneze acest curs. 30 noiembrie ofera acum o noua si uriasa sansa pentru ca poporul secui, Tinutul Secuiesc, intreaga Transilvanie sa poata fi propriul sau stapin”. Referindu-se la Romania, Marko Bela a declarat, „Am fost la cheremul unei puteri straine, nu am avut niciun mijloc de a protesta si de a impiedica intentia vrajmasa”.
Fratica, nu-ti vezi de lungul nasului. Cine a incercat mah, sa va faca robi? Si da, bine spus „a stiut sa profite.” La o adica… vi s-a permis sa profitati, sa nu uitati asta. Si vi s-a permis nu pentru ca suneti voi osanditi, si izgoniti de propria voastra tara, ci pentru ca avem noi inima mare si credem ca putem sa fim oameni, lasandu-va posibilitatea de a alege sa lucrati, si sa convietuiti cu noi .
Mi se pare revoltator! Jignirea unei natii intregi, de un om care are curajul sa candideze la Senatul Romaniei, cand ar trebui sa candideze la Ungaria, ca sa isi atinga scopurile, si sa mai zica de ziua nationala a Romaniei ca e o zi de agonie poate sa se… Asadar tara noastra este o „putere straina, cu „intentii vrajmase”? Frumos vorbesti despre mana care te hraneste…
Mda… am zis ca o sa fiu diplomata. Am sa incerc sa ma tin de cuvant, dar cand ii aud pe unii, cu ce pretentii vin, de la o tara careia ii datoreaza libertatea, imi vine rau. Ce e si mai rau, e ca mi-e scarba sa abordez situatia asa. Si stiti de ce? De ziua nationala a Romaniei, eram cu steagul Romaniei pe umeri cand ma intreaba un oarecare: „pot sa imi bat joc de tine?”. Am zis „nu”. A continuat totusi: „Sunt ungur, si ma pis pe Romania voastra,” si zicand asta mi-a ars steagul cu tigara. Am ramas muta. Nu pentru ca nu as fi vrut sa ii trag una, ci pentru ca incercam sa inspir adanc si sa ma adun. Daca imi ascultam instinctul, cred ca il strangeam de gat. Dar am inceput sa privesc altfel lucrurile, stiu sigur cum ar fi aratat fata lui dupa vorbele acestea daca nu gandeam. Uneori trebuie sa gandesti inainte sa actionezi, odata ce reusesti sa faci asta te poti numi om, si totodata poti sa spui ca ai un avantaj. Adevarat, ca am vrut sa ma intorc de cateva ori „sa-i rup fasu’ „, si „sa-i sparg fata” dar… a avut norocul ca nu m-a nimerit rea in ziua aceea.
Mda, am zis ca o sa fiu diplomata. Inca incerc. Ungaria ma lasa rece… Am sa fac o scurta prezentare a istoriei sa vedem de unde vine toata treaba asta:
Ne intoarcem putin in antichitate, cand dupa retragera aureliana peste populatia daco-romana s-au succedat cateva valuri de populatii migratoare timp de aproape o mie de ani. Au trecut pe la noi mai multi, printre care: gotii, apoi hunii care si-au stabilit un centru politic in Pannonia, si care au controlat partial Dacia, prezenta lor fiind asociata cu maceluri si distrugeri, insa dupa moartea lui Atilla statul s-a destramat, luandu-le locul gepizii. Dupa acestia au urmat avarii, si mai apoi slavii.
Asezarea maghiarilor in Panonnia a avut loc in 896, insa nu se poate dovedi daca hunii sunt aceeasi cu maghiarii. Sunt mai multe dovezi contra, decat pro dar sa ii lasam pe ei, sa isi faca „istoria” cum cred. Maghiarii au venit din regiunea muntilor Altai, de origine fino-ugrica, si au inaintat spre apus, stabiliti mai intai in tinuturile de stepa dintre cursul mijlociu al Volgai si M-tii Ural, apoi intre Nipru si Don, apoi in nordul Marii Negre, de unde sub conducerea lui Arpad au parasit si aceasta zona, ajungand in Campia Panonnica, intr-o regiune numita Tara Ugvarului de unde si denumirea de unguri. De aici au venit incoace, organizand jafuri si cu intentii hegemonice, cand noi eram in proces de inchegare statala.
Secolele de stapanire maghiara nu au reusit sa schimbe structura etnica a Transilvaniei: populatia romanesca a ramas permanent majoritara. Ceea ce a scazut permanenta fost participarea la viata politica a romanilor, care treptat au fost exclusi, odata cu decretul lui Ludovic de Anjou, prin care calitatea de nobil era dobandita doar daca aveai apartenenta catolica. Ori se stie, noi eram ortodocsi cum suntem si acum.
Ungaria a pierdut controlul asupra Transilvaniei, in urma bataliei de la Posada din 9-12 noiembrie, intre Carol Robert de Anjou si Basarab I. Au existat multe teorii cum ca romanii ar fi fost ajutati, dar acestea erau doar niste zvonuri, pentru a nu sublinia infrangerea rusinoasa a armatei regale maghiare. Avantajul l-au avut romanii cand s-au gandit sa ii prinda „la posada” altfel tradus un fel de stramtoare greu de parcurs, unde au reusit sa ii zdrobeasca direct de sus. Dovada exista in mai multe documente ale vremii, pentru cei curiosi sa se documenteze.
Daca stati sa va ganditi noi romanii am dat un rege Ungariei, ceea ce ei nu au reusit in Romania, chiar nu inteleg ce atata vorbarie, suntem cu mult peste ei in ceea ce priveste demnitatea. Cat despre asa-zisa „discriminare” noi romanii nu i-am tratat niciodata mai josnic decat ii trateaza ei pe romanii din regiunile pe care le declara ca fiind ale lor. Nici una din regiunile respective nu au fost si nu sunt ale lor. Au fost respectati de toata lumea, li s-au acordat drepturi pe care nici o alta minoritate nu le are in Romania. AMERICA este o tara cu peste 60% emigranti hispanici… nu o sa auziti niciodata ca ei sa ceara ceea ce ungurii cer in Romania.
Mai departe… in aprilie 1919 Armata Rosie maghiara si cateva companii rusesti rosii s-au luptat cu romanii, care la inceput s-au retras pe Tisa, pentru a se restructura.
Dupa un asalt maghiar la Oradea, armata romana a trecut Tisa pe 4 august 1919 si a cucerit Budapesta. Cu exceptia diviziei de secui, armata romana nu intalneste o rezistenta prea serioasa. La 20 aprilie este atins aliniamentul Hust (in Ucraina subcarpatica) -Satu Mare–Carei–Valea lui Mihai–Oradea, pe flancul sudic ajungand la Oroshaza. La 5 mai, tot teritoriul pana la Tisa, inclusiv podurile peste rau, era ocupat de armata romana, continuarea inaintarii fiind interzisa de Consiliul Suprem Aliat.
Intre timp la Seghedin, Miklos Horthy se pregateste pentru preluarea puterii. Pe 14 noiembrie 1919, Horthy devine conducatorul temporar al Ungariei, iar Bela Kun fuge în Austria, unde e luat prizonier.
Halala istorie… dar ia sa vedem la ce tratat se refera Marko B:
La data de 4 iunie 1920 s-a semnat Tratatul de la Trianon, ca urmare a primului razboi mondial si a destramarii Imperiului Austro-Ungar care a fixat noile granite ale Ungariei. Ungaria a pierdut 71% din teritoriu şi 66% din populatie… Daca v-ati pierdut teritoriul inseamna ca nu era al vostru… ce sa pot spune eu? Fiecare primeste ce merita. Nici noi nu suntem intregi… dar macar nu sarim cu gura sa luam la altii, ce e al lor de drept, si da, ma refer la Transilvania.
Nu va dau dreptul sa ma criticati, sunt libera sa gandesc ce vreau. Va dau insa dreptul la comentarii, si cred ca aici va puteti spune eventuala opinie. In cazul in care nu faceti parte dintre cei care nu dau doi bani pe tara asta…
Intr-adevar lipsa de respect este una importanta. M-as infuria sincer, sa aud pe cineva vorbind maghiara langa mine, stiind (persoana respectiva) ca sunt roman. Dar din fericire sunt maghiari care au simtul moral al raspunderii si pe ei ii respect. La nivelul celor care conduc (Marko B) daca as avea puterea l-as trimite in desert sa se caleasca. Gunoaiele societatii isi au locul in desert. Sa ne traiasca Romania asa cum e, ca sunt multi oameni cu suflet mare!
Cică o cronică maghiară spune că românii practic se trag din temniţele Romei, ei fiind consideraţi tâlhari. Dupa cronica asta, tâlharii ăştia au fost daţi în subordinea craiului unguresc, iar acesta cu ajutorul tâlharilor îi scoate pe tătari din Ardeal. Datorită contribuţiei adusă la eliberarea Ardealului, craiul unugresc îi aşează pe tâlhari undeva în zona Maramureşului de astăzi, de unde tâlharii noştri întemeiază Moldova.
Deci, vezi tu măi lume ?
Din pacate … peste tot … prea multe vorbe, dar fara fapte care sa le suporte! E adevarat ce zici mai sus si iti dau dreptate, dar nu as fii crezut ca „noi” suntem niste talhari.
Trist suparator … dar adevarat.
În textele epocii, imaginea românilor a suferit deformări majore. Cum am spus mai sus, cronica maghiara, ofcourse că această cronică e şi ea o deformare. Deformările astea, apar şi ele cu un motiv. O chestie(probabil singura) s-a păstrat până azi şi anume INTERESUL POLITIC! Imaginea românilor a fost şi este prezentată negativ din interese politice!