Creierul lui Eminescu

Creierul unuia din cei mai importanti oameni ai tarii, analizat la cererea domnului T. Maiorescu, a fost „uitat” pe pervazul cladirii unde a avut loc autopsia. Ca ce chestie nu stiu, dar pot spune un lucru: E REVOLTATOR! Dupa cateva zile in care a stat in soarele cald de Bucuresti a fost trimis tanarului Dr. Gh. Marinescu, la sanatoriul Sutu, care dupa ce a avut in maini un creier atat de pretios ca al lui Mihai, l-a aruncat pur si simplu la cos, pe motiv de putrefactie, ca mult mai tarziu sa declare multe lucruri scoase din burta.
De fapt orice creier proaspat scos din cutia craniana, este moale, din cauza compozitiei bogate in apa, grasimi superioare (mielina), usor confundabile cu un proces necrotic. Greutatea sa a fost stabilita de dr. Tomescu, in buletinul autoptic, si este de 1490 gr. ( la G. Calinescu se reduce la 1400). Daca tinem cont de faptul ca lipseste cerebelul, atunci putem spune ca greutatea depaseste normalul (La om, cerebelul reprezinta 1/10 din greutatea encefalului, avand o greutate de aproximativ 140 g.)
Comparandu-le intre ele cele doua emisfere, s-a gasit o greutate mai mare in favoarea emisferei stangi, care este organul cugetarii si al actiunii. Circumvolutiile frontale, ocupau ele singure mai mult de jumatate din volumul emisferelor, indicand pana la un punct, dezvoltarea anormala a regiunilor psihice, in favoarea celor senzoriale, motoare si vegetative.

Nu stim cu ce i-a putut supara pe acesti oameni, Eminescu, insa cert este un lucru: a facut-o cu un motiv.

Cu toate ca la scoala profesorii nu sunt interesati de activitatea sa de gazetar si patriot, si este promovata doar imaginea de poet a marelui om care a fost Eminescu, e din cauza ca poate nici ei nu stiu cat de valoroasa e cu adevarat aceasta parte a scrierilor sale. Din pacate in sistemul nostru de invatamant nu sunt puse cu adevarat in valoare calitatile sale de patriot si atitudinile sale nationaliste sunt mai mult decat numai bune de pus in valoare pentru un tineret in dezvoltare.

„Cu cat e mai cult, cu atata-i mai nenorocit” M. Eminescu

Dati-i omului un premiu Nobel. Il merita  mai mult ca altii.

~ de Aleeda pe ianuarie 11, 2009.

7 răspunsuri to “Creierul lui Eminescu”

 1. ATUNCI, CA SI ACUM TARA ASTA ERA PLINA DE IGNORANTI, MATERIALISTI, OPORTUNISTI… ATUNCI, CA SI ACUM NU S-AU RESPECTAT GENIILE, NU S-AU ASEZAT VALORILE REALE LA LOCUL LOR !

 2. fain

 3. DOUA CITATE: 1). ” NU I-AR MAI PUTREZI OASELE CELUI CARE A PUS BAZELE ACESTEI TARI,UNDE NU EXISTA NICIUN FEL DE PRINCIPII,NICI IN AMOR NICI IN POLITICA ” EMINESCU
  2). ” TREC AZI NECUNOSCUT PRIN LUME,
  DAR TRAINIC LAS IN VIITOR,
  UN SAN,O GLORIE,UN NUME,
  ACESTUI IMBECIL POPOR ” CARAGIALE
  NEC PLUS ULTRA ! CUM ZICEAU ROMANII

 4. Eminescu…Eminescu este CEL MAI MARE GENUIN AL POPORULUI Román.
  El nu a fost doar un poet ( asa cum de multi este cunoscut),EL a fost un genu al gindirii umane, un om politic MARE la aceia vreme,un „translator” intre D-zeu si om…
  Nu-i de nici o valoare cercetarea „creierului lui Eminescu”, se formeaza tot felul de indicii, si suspiciuni, datorita faptului ca, azi, este CERCETAT SI DOCUMENTAT STIINTIFIC CA, un creier de volum mare nu este mai de performanta decit unul obisnuit(normal), ci doar „IMPULSURILE” CARE TRANZMIT DE LA O ZONA LA ALTA, DE LA O CELULA LA ALTA…IAR ACESTE IMPULSURI SINT DE COMPARAT CU=DNA=sau=AMPRENTELE=omului.
  Orice m are o alta gindire fata de un altul, chiar daca é asemanatoare cu al altei persoane,ESTE DIFERITA.
  Genuinii se nasc f. rar, iar acest Eminescu apartine acestor „rearitati”.
  EMINESCU,(cu toate ca la noi la Románi este de NECONCEPUT )este destul de NECUNOSCUT in alte tari…DE CE ???…
  1.Datorita limbi Románe in care el a compus, LIMBA ROMANA NU POATE FI „TRADUSA” CU SENTIMENTUL SI ESENTA EI in alte limbi !…
  (un exemplu este;DORUL,DOINA,CODRUL,etc.) sint cuvinte care traduse motamoin alte limbi ar fi; CODRUL=LEMNE, deci,ROMANUL IN POEZIE, la cuvintul „codrul” isi imagineaza NU NUMAI copacii=lemnele, ci TOATA NATURA=VIATA care predomina”CODRUL”…
  (Románul „vede”; copacii VII,pasarile,apele ce-l strabat,cascadele cu clipocitul si sunetul fermecator al pasarilor,ascunztoarile;haiducior,dezertorilor,hotilor,raifacatorilor, DAR si al; romanticilor,basmelor,etc.
  Deci, intr-un cuvint; Eminescu ESTE UNIC si ESTE „trimis” de la D-zeu DOAR PENTRU NOI, el este DOAR AL ROMANILOR.
  Orisicine, care provine din alta tara,NU POATE SA-L INTELEAGA PE Eminescu , decit atunci cind A INVATAT IN TOTALITATE LIMBA Romana. Asta ne este si INDENTITATEA noastra a Romanilor,LIMBA ROMANA.
  Am intilnit „straini” care au studiat in Rom. si care mi-au spus ca; upa ce ai ajuns la acel stadiu sa-l citesti pe Eminescu, ESTI SI SIMTI ROMÁNESTE, te „rupi” de tara ta de provenienta…(binenteles ca aceasta „transformare” se poate face doar la o virsta destul de frageda)
  TRAIASCA EMINESCU prin NOI ROMÁNII !.

 5. asta-i romania:((

 6. Se zice ca e cel mai mare creier

  • Nu avem de unde stii… cert e ca a fost un om genial, si ne-a lasat in urma atat de multa bogatie culturala ca…ajunge unui om o viata intreaga sa il inteleaga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: