Coca-Cola vs. Pepsi

(Intotdeauna) Coca-Cola

Nu poate, ca sigur, una din cele mai baute lichide din lume, cu vanzari absolut uimitoare, si consum excesiv… pe toata scara planetara… este nimeni alta decat vesnica, nebuna, uimitoarea, gustoasa, colorata, si carbogazoasa Coca-Cola.

In 1885 un anume John Pemberton, a inventat aceasta bautura drept ca un medicament, in Columbus, Georgia, care se vindea pe 5 centi, in Jacob’s Farmacy, Atlanta. Pemberton a sustinut ca poate vindeca mai multe boli, printre care si dependenta de morfina, disPEPSIa (senzatie vaga de discomfort in abdomenul superior, care poate fi descrisa ca  o senzatie de balonare), neurastenia, impotenta, si chiar durerile de cap.

Datorita vanzarilor proaste de care nu s-a bucurat, Coca Cola a fost preluata de Griggs Candler, si incorporata in 1888 in The Coca-Cola company. Pentru ca era dependent de morfina, Pemberton pierde titlurile pentru a doua oara in favoarea a 4 afaceristi, care i-au facut si imbutelierea in 1891.

Coca-Cola are mai multe sortimente printre care: Diet Coke Caffeine-Free, Cherry Coke, Coca-Cola Zero, Vanilla Coke si editiile speciale cu lamaie si chiar cu cafea.

Numele marcii precum si aroma vine de la frunzele de coca, decocainizate (sau nu?), si de la boabele de cola, uleiul de portocala, de vanilie si zaharul in amestec. Compania care detine aceasta miraculos de chimicalizata bautura , este cea mai mare consumatoare de extract natural de vanilie din lume. Mare infometata o fi…

Culmea sau nu, Coca-Cola bea multa lume… chiar daca se stie ca nu e sanatoasa, la o adica cui ii pasa… o viata avem… sunt chestii mult mai nesanatoase… pe care le consumam, si nu ne batem capul. Actual se inghit cantitati industriale, in peste 200 de tari din lume, si inca nu stiu pe nimeni care sa fii murit de la ea, cat despre miturile in care carnea pusa in pahar, sau dintele, sau mai stiu eu ce alte porcarii le vin unora in „mintiuca” si ca se strica… sau alte zvonuri absolut stupide… trebuie lasate pe seama pitzipoancelor care nu au altceva mai bun de facut decat sa se ascunda dupa deget si sa spuna ca nu consuma Coca-Cola, decat „zero”. Sa fim seriosi! Cine sta cu dintii intr-un pahar cu Cola… 24 de ore? Sau cine isi taie ficatul sa il puna acolo sa vada cum sta treaba? C’mon!

(Cere mai mult) Pepsi

Pepsi a fost conceput de un farmacist Caleb Bradham in 1980, in New Bern, Carolina de Nord, si a dobandit popularitate odata cu introducerea sticlei de 12 uncii pe piata, in timpul Marii Crize Economice in 1936. Initial s-a numit Brad’s Drink (1898), si s-a schimbat apoi in Pepsi-Cola.

Numele de Pepsi-Cola are multe zvonuri la baza: un nume de Pep-Kola cumparat de la un competitor local, schimbat apoi in Pepsi-Cola, si din limba greaca, cuvantul „pepsi” care e un termen medical care descrie digestia, precum si cuvantul dispepsia descrie tot o afectiune la stomac. Cea mai interesanta e cum ca, numele de Pepsi ar descrie sunetul deschiderii unui badog. (Nu-i asa ca ai rostit cu voce tare sa vezi daca am dreptate? 😀 )

In 1903 Bradham isi muta imbutelierea Pepsi-Cola intr-un depozit inchiriat, bucurandu-se de o vanzare extraordinara de 7.969 de galoane. Un an mai tarziu, cand acesta a schimbat cantitatea in care era vanduta din 12 uncii, in 6, vanzarea bauturii s-a dublat. Logoul Pepsi s-a schimbat de mai multe ori pana la forma actuala, si sloganurile s-au schimbat mereu datorita reclamelor cu celebritati, multe fiind realizate impecabil de la „mintea tineretului”, cu care Pepsi si-a atras succesul.

In 1931,  Pepsi a dat faliment datorita achizitionarii exagerate de zahar, cheltuind bani degeaba, avand in vedere rezultatele primului razboi mondial. Investitia a fost vanduta si cumparata, pentru a da faliment din nou peste opt ani, si ajunsa in mainile unui producator de bomboane Charles Guth, presedintele investitiei Loft Candy, care a angajat chimisti sa modifice formula bauturii. Dupa ce acesta a fost dat in judecata, de catre Loft ca a folosit fonduri si alte inlesniri pentru a sustine Pepsi spre succesul sau, Guth a iesit in mare pierdere si a renuntat, lasand ca investitia sa fie preluata de Walter Mack.

In 1936 Pepsi a vandut nu mai mult de 500,000,000 sticle de bautura, iar in doi ani profitul s-a dublat din nou.

De-a lungul timpului, bautura Pepsi a avut mai multe sortimente, unele vandute mai bine, altele mai putin printre care: Diet Pepsi, Crystal Pepsi, Pepsi Twist, Pepsi Max, Pepsi Samba, Pepsi Blue, Pepsi Gold, Pepsi Holidaz Spice, Pepsi Jazz. Apoi Donald M. Kendall, presedintele si directorul executiv al Pepsi-Cola a introdus Pepsi Diet (1964) si Mountain Dew (introdus de Tip Corporation în 1948), iar in 1986 PepsiCo a achizitionat 7UP International.

Coca-Cola vs. Pepsi-Cola

Cand in 1975 Pepsi a facut o campanie foarte bine gandita numita ~Pepsi Challenge~ in care participantii testau Pepsi si Coca-Cola legati la ochi, rezultatele iesind in favoarea acesteia multi preferand gustul Pepsi se crede ca a fost datorita uleiului de lamaie folosit mai mult decat cel de portocala. Avand in vedere campania televizata, vanzarile de la Pepsi au crescut, chiar daca la inceput la o sticla de Pepsi erau vandute doua sticle de Cola.

Charles Guth a inlocuit Coca-Cola cu Pepsi dupa ce acestia i-au refuzat o reducere la locurile unde el isi facea comertul cu bomboane. Asta a fost una din primele lovituri ale PepsiCo spre Coca-Cola, nevoite bineinteles. De aici au inceput asa zisele „razboaie” Cola.

Pe langa succesul cu schimbarea formulei Pepsi, si-au format si o imagine cu un om care sa dea stralucire stilului lor, care era in ascensiune in aceea perioada si anume Michael Jackson, care pe langa concertele sale pline de viata, inspira si succes, un adevarat idol al tinerilor si nu numai.

In 1985 Coca Cola a pierdut foarte mult teren, in favoarea rivalei sale, desi  pe piata mondiala inca era pe primul loc, in Statele Unite incepea sa scada consumul.

Ca raspuns la succesul rivalei sale, Roberto Goizueta presedintele Coca-Cola, hotaraste sa schimbe formula Cola… schimbandu-i gustul clasic, retragand sticlele de pe piata dupa 95 de ani de existenta, si investind 4 mil. $ in ceea ce s-a dat a fi un esec.

Conducerea Pepsi a vazut acest act ca un gest de panica si si-au continuat campaniile, cu slogane si celebritati, facand ca eforturile celor de la Coca-Cola sa fie inutile, data fiind nemultumirea vechilor fani de Coca-Cola Clasic. Datorita numeroaselor plangeri din partea clientilor, legate de gustul nou, Roberto Goizueta a fost nevoit sa aduca pe piata vechiul gust Coca-Cola. Coca-Cola a pierdut numerosi clienti, in timp ce PepsiCo au castigat un procent de 5%.

In Statele Unite procentul de vanzari Pepsi era de doar 31,7 in timp ce Coca-Cola stationa cu un avantaj de 43,1, asta in anul 2004.

Dupa esecul lui Roberto Goizueta, Coca-Cola a ramas in urma rivalei sale pentru prima data.

Un an mai tarziu Coca-Cola si-a revenit pe piata cu un procent de 19,4 fata de rivala sa urmand-o indeaproape cu 13 procentaje.

Cat despre rivalitatea dintre cele doua se poate spune un lucru: Coca-Cola rulzzz…. de ce spun asta? Fiindca indiferent ce contine, merge cu absolut orice, cu alcool, cu mancare, cu alte bauturi, cu orice ocazie, oriunde, si oricand. Si asta fara motiv, pentru ca E ALWAYS Coca-Cola!

~ de Aleeda pe ianuarie 2, 2009.

13 răspunsuri to “Coca-Cola vs. Pepsi”

  1. Intotdeauna Coca-Cola, nu o sa~ beau niciodata~ pepsi indiferent de campaniile care il fac sa~ fie mai „tare” decat Coca-Cola.

  2. Prefer Nestea, bine, stiu, tot de Coca-Cola e fabricata.
    Ce ma enerveaza la culme sunt reclamele extraordinar de agresive gen „dare for more”,”always coca-cola”…
    Toti stim cat de daunatoare sunt bauturile astea si nu inteleg de ce nimeni nu face nimic sa nu le mai gaseasca lumea pe piata sau…(banii vorbesc).

  3. Eu am fentat pe un tip care lucraza la Coca_cola. I-am dat sa bea Pepsi dintr-o sticla de coca-cola. Si n-a stiut. Asa ca lasati-ma cu gustul diferit, etc. Da, Pepsi e un pic mai dulce, dar atat. Si nu prea te prinzi. Poate doar specialistii lor sa faca diferenta. Si pentru cel de mai sus: cine va obliga sa le cumparati?

  4. 😀 Buei… in fiecare treaba scrisa mai sus este o parte de adevar. 😀

  5. Mai trebuie spus ca Coca Cola a inventat Mos Craciun si ca, din punct de vedere statistic, numele marcii e mai cunoscut decat Jesus! ;)))

  6. Toata lumea Coca Cola , eu una ador pepsi twist ,dar urasc pepsi-ul normal , iar cola e buna cand nu e altceva

    • ;;) stiam eu ca mai trebuie sa se faca si contre. Apreciez pe cei care isi spun parerea :> si admir sinceritatea. Totusi nu ti-a placut nici Coca Cola Vanilla? 😀

  7. tu esti nebun/a =)) , foarte tare articolul . si chiar am ras cu voce tare , si m-am prapadit =))

  8. La faza cu dintii si cu ficatul dai dovada de neintelegere proasteasca a esentei experimentului ori nu vrei.Nu este vorba de a-ti tine dintii in cola 24 ore sau a-ti scoate ficatul sa-l pui in pepsi (cum putea sa-ti vina in gand asa absurditate?),ci ideea este ca consumul de cola( si nu numai cola, ci toate sucurile acidulate de pe piata) iti mananca dintii si ficatul treptat, in plus eliminand din organism calciul magneziul si zincul( pentru ca acidul fosforic din suc se uneste cu acele elemente).Este vorba de combinatia dintre cantitatea enorma de zahar, cafeina si acid fosforic.
    Nu te da in banalitati de genul „o viata avem”,analizeaza dpdv medical problema.Si ingrasatul se explica tot asa: zaharul din cola patrunde in sange, ceea ce duce la un exces de insulina, ficatul reactioneaza astfel prin transformarea zaharului in grasime.Combinatia cu pizza e si mai buna.

    • Spune-i cum vrei 😀 Prostie, incapatanare, asta sunt eu draga Alina. Tocmai asta este prostia ca au facut altii asemenea chestii irelevante. 😀 Macar nu te-am lasat indiferenta, e ceva si comentariul asta…

  9. eu iubesc la nebunie pepsi si cola beau doar daca niciun magazin din zona nu mai are pepsi(si da se vinde ca painea calda) si intradevar iubesc gustul pepsi. PEPSI BEST!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: